Menu
© McLaren
Achtergrond

Het grootste probleem van elk Formule 1-team (McLaren)

6 reacties | 6500x gelezen
23-03-2017 20:00

EvDelft | Laten we aan de vooravond van de Grote Prijs van Australië, de eerste race van het seizoen, eens kijken naar wat het seizoen van McLaren kan maken of breken.

Bron: ESPN.com

Het meest aanwezige 'probleem' dat elk team heeft dit seizoen, kwam het duidelijkst naar voren bij McLaren, die een rampentest achter de rug heeft gehad. De prestaties en betrouwbaarheid van de motoren van Honda zijn nauwelijks uitnodigend te noemen voor het komende seizoen. De situatie was zelfs zó slecht, dat McLaren bij Mercedes ging informeren of er motoren geleverd konden worden in de toekomst. Maar vergis je niet, McLaren verkeert in grote problemen en is er absoluut niet blij mee. Er zijn dit jaar totaal geen excuses meer mogelijk voor Honda en het is opmerkelijk te zien hoe slecht voorbereid de Japanners lijken te zijn ten opzichte van de andere drie motorleveranciers.

Het drama met Honda in Spanje maskeerde echter het feit dat veel mensen niet onder de indruk waren van de MCL32 in zijn geheel. Het is dus niet juist aan te nemen dat met de juiste motoren achter de rug van de coureur, het team opeens een kampioenschapsteam zou zijn. McLaren heeft al vier jaar geen overwinning weten te boeken - twee ervan waren met een motor van Mercedes achterin - dus het is niet echt verbazingwekkend dat het team de aandacht afleidt van haar eigen falen door Honda overal de schuld van te geven.

Tevens wijst teambaas Éric Boullier er - niet onterecht overigens - regelmatig op dat het al dan niet aanblijven van Fernando Alonso afhankelijk is van de prestaties en vooruitzichten van het team. De Spanjaard zit in zijn derde en laatste jaar van zijn contract bij het team uit Woking. Hij kwam in 2014 gedesillusioneerd bij Ferrari vandaan in de hoop bij McLaren voor zijn derde wereldtitel te kunnen strijden. Helaas voor hem is niets minder waar gebleken. Alonso heeft zijn volledige steun uitgesproken voor de nieuwe, bredere auto's, iets waarvan hij altijd gezegd heeft dat de nieuwe generatie auto's voor hem zou bepalen of hij in de Formule 1 wil blijven of niet. Het was dus niet vreemd dat de naam van Alonso veelvuldig genoemd zal worden in het silly season wanneer de zomer gaat aanbreken. Vooral omdat Valtteri Bottas een contract heeft voor één jaar bij Mercedes en er is nog geen garantie wie in 2018 de teamgenoot van Lewis Hamilton gaat worden.

Wat ook niet over het hoofd gezien moet worden, is dat McLaren nog altijd op zoek is naar een titelsponsor. De nieuwe CEO Zak Brown hoopt dat binnen 10 maanden geregeld te hebben. Nog een slecht seizoen zal een enorme deuk slaan in zijn kansen een grote sponsor - en dus veel geld - binnen te halen. Al sinds het vertrek van Vodafone eind 2013 rijdt McLaren rond zonder titelsponsor. Het is wel een enorme prestatie gezien de faam en grootte van het team, want McLaren is in de basis nog altijd een topteam. Het zal interessant zijn te zien hoe snel McLaren uit het gat van Honda-formaat kan klimmen in de eerste races van het seizoen.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;