Menu
©
Nieuws

Voormalig Formule 1-coureur Patrick Nève overleden

2 reacties | 1935x gelezen
13-03-2017 17:16

DeLaRosa | Voormalig Formule 1-coureur Patrick Nève is dit weekend in zijn woonplaats Luik overleden. Nève werd 67 jaar oud.

Bron: en.f1i.com

Nève zal voor altijd bekend staan als de eerste coureur van het Williams Grand Prix-team. De Belg reed in 1977 8 Grand Prix in een March 761 die werd ingezet door Frank Williams en Patrick Head. Het beste resultaat was een zevende plaats tijdens de Italiaanse Grand Prix op Monza.

Midden jaren 70 werd Nève gezien als een van de opkomende talenten richting de Formule 1. Zo won hij in 1974 het BRDC Formule Ford 1600 kampioenschap. Ook na zijn overstap naar de Formule 3 bleef Nève goed presteren. Hij werd vierde in het Britse kampioenschap van 1975 en won een race op het circuit van Knockhill.

In 1976 maakte Nève tijdens zijn thuisrace op het circuit van Zolder zijn debuut in de Formule 1. In een Brabham van het team van RAM Racing kwalificeerde hij zich op een 19e plaats. Erg lang duurde zijn debuutrace echter niet want al na 26 ronden hield zijn Brabham er mee op. Later dat jaar reed Nève ook nog de Franse Grand Prix voor het team van Ensign. Dit keer haalde hij wel de finish al kwam hij wel binnen op de laatste plaats.

Na zijn avontuur met Williams in 1977 probeerde Nève het in 1978 alleen. Hij schreef een omgebouwde Formule 2 March in voor zijn thuisrace. Lang duurde dit avontuur echter niet want Nève deed niet mee aan de officiële trainingen.

Eind 1978 was Nève betrokken bij het nieuwe Formule 1-team van Willi Kauhsen. De Kauhsen WK1 werd in de kleuren gespoten van de sponsoren van Nève, die samen goed waren voor een miljoen Duitse marken. Willi Kauhsen had beloofd dat zijn sponsor Mäuer en Wirtz minstens een zelfde bedrag zou ophoesten. Dit was echter een leugen want de beoogde sponsor had al lang vriendelijk bedankt. In november dat jaar testte Nève de Kauhsen op het circuit van Paul Ricard. Het werd een drama: De auto was ruim zes seconden te langzaam en ook de wielophanging brak af. Nadat Nève erachter komt dat zijn sponsoren de enige geldschieters zijn, houdt hij het voor gezien. Daarmee kwam ook een einde aan zijn Formule 1-carrière.

Na zijn tijd in de Formule 1 kwam Nève uit in het Belgische toerwagen kampioenschap. Ook reed hij nog enkele Formule 2 races zonder veel succes. Nève reed twee keer de 24 uren van Le Mans maar haalde daar geen enkele keer de finish.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

Wat een triest nieuws.

Overigens hulde voor het geschreven bericht DeLaRosa!

0 13-03-2017 17:39:04

RIP Patrick.

0 13-03-2017 18:56:29
;