Menu
© Mercedes

Hamilton of Rosberg - wie pakt de titel?

7 reacties | 1876x gelezen
14-10-2016 00:20

EvDelft | Met nog vier ronden te gaan in het kampioenschap van 2016 is er een echte strijd om de titel aan de gang voor het kampioenschap voor coureurs. En de titel lijkt de kant op te vallen van de coureur die velen als kansloos beschouwden. Kan 2016 het jaar worden van Rosberg?

Bron: TheCheckeredFlag.co.uk

Nico Rosberg heeft nu 33 punten voorsprong op zijn teamgenoot Lewis Hamilton, die tevens zijn enige rivaal is voor de coureurstitel. Het is de grootste voorsprong ooit op dit punt in het seizoen over de man die hem heeft verslagen in de afgelopen 3 jaren - zo niet langer. Hij is dichterbij dan ooit bij zijn eerste titel.

Velen vragen zich af of Rosberg een waardig kampioen zou zijn, gezien de hoeveelheid technische problemen die Hamilton heeft gekend dit jaar, in vergelijking met Rosberg. Laten we eens naar de feiten kijken. Hoewel de Brit inderdaad meer problemen heeft gehad in 2016 is het juist de verdedigend kampioen die in de afgelopen jaren het beste uit de bus komt. Dus is het nu een tijd van dat de zaken zich terugbetalen voor Rosberg?

Technische problemen die resulteerden in een nul-resultaat.

Lewis Hamilton
Nico Rosberg
2013
0
3
2014
2
3
2015
1
2
2016
1
0
Totaal
4
8

* Deze tabel gaat alleen over uitvalbeurten wegens mechanische problemen, niet over onbekende problemen, zoals een auto die in brand staat bijvoorbeeld.

Dit jaar lijkt de Duitser veel meer kalm te zijn, en lijkt hij beter met de druk om te kunnen gaan die de strijd om de titel met zich meebrengt. Hij pakt zijn kansen en is mentaal sterker dit jaar en racet op een meer harde manier op de baan. Dat is iets wat hem in het verleden kostte, vooral met de man die niet een kampioenschap door zijn vingers wil laten glippen. Hij heeft geleerd van zijn fouten in de afgelopen twee jaren als teamgenoot van Hamilton en is zeer sterk bezig. Hij is meer dan de gelijke van zijn collega's.

Rosberg bevindt zich in geweldig gezelschap. Alleen Michael Schumacher, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton hebben meer races in één seizoen gewonnen dan Rosberg dit jaar heeft gedaan. Het is een seizoen waarin Rosberg zeker een stap vooruit heeft gemaakt. Rosberg heeft laten weten dat hij een nieuwe aanpak heeft geadopteerd dit seizoen: hij kijkt maar naar één race tegelijk. Hij kijkt niet naar wat een resultaat betekent voor de titel. Hij leeft in het hier en nu en dat lijkt erg goed uit te pakken voor de 31 jaar oude Duitser.

De laatste keer dat Nico Rosberg een titel pakte was in 2005, in zijn eerste jaar in de GP2. Als hij dit jaar kampioen wordt, zit er tussen zijn twee titels een eeuwigheid. Elf jaar geleden waren er slechts 3 punten tussen Rosberg en Heikki Kovalainen voordat de laatste races verreden werden - twee in een weekeinde. Beide coureurs waren jong en onervaren. Rosberg pakte pole positie en won beide races en de titel.

De voorsprong die Nico nu heeft over zijn directe en enige rivaal is groter dan hij gewend is. Hij hoeft alleen maar tweede te worden in de vier resterende races om tot kampioen gekroond te worden. Klinkt makkelijk, maar dat is het nooit wanneer het moet in de Formule 1.

Zo dominant als Mercedes dit jaar is, ze hebben dit seizoen pas vier keer een dubbelslag weten te halen in 2016. Dat is veel minder dan in voorgaande jaren. Betrouwbaarheidsproblemen zijn altijd een zorg geweest voor het Duitse team. Voeg daar het lastige koppelingssysteem bij welke de coureurs nu gebruiken, waardoor beide coureurs enkele van de slechtste starts in lange tijd meemaken, waardoor ze waardevolle plekken verliezen bij de start, en alles wijst erop dat de titel helemaal niet vanzelfsprekend voor Rosberg is.

Maar de Duitser heeft al twee seizoenen de titel aan zijn neus voorbij zien gaan en er is geen enkele kans dat hij zijn leiding in het kampioenschap makkelijk gaat weggeven, nu hij o-zo-dicht bij zijn eerste titel is. Rosberg zal zonder twijfel met hand en tand verdedigen wat hij heeft opgebouwd en met het zelfvertrouwen dat hij nu ongetwijfeld heeft door het winnen van 9 races in dit seizoen, is er een zeer grote kans dat hij Hamilton van zich af kan houden.

Echter, er staat momenteel zo veel op het spel dat het niet meer dan normaal is dat er foutjes binnensluipen die een grote test zullen zijn en die ons hopelijk een spannende eindstrijd opleveren voor de titel.

In zijn huidige vorm lijkt Rosberg absoluut de man die verslagen moet worden. De mindere prestaties van halverwege het seizoen zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor rauwe vastberadenheid. Echter, het heel dicht bij je doel zijn kan je wel eens rare dingen doen, al is Rosberg een coureur die zeker zijn eerste titel verdient. Zeker als hij zijn vorm in de laatste vier races vasthoudt en er nog een paar wint. De komende paar races zullen een echte test zijn van zijn kunnen, in elke zin van het woord. We zullen snel weten of de zoon van voormalig wereldkampioen Keke Rosberg de uitdaging aan kan gaan.

Echter, dat betekent natuurlijk niet dat Lewis Hamilton helemaal geen kans meer heeft om zijn teamgenoot alsnog voorbij te streven in punten, dit seizoen. Zoals de Brit al vaker heeft bewezen is hij heel moeilijk te verslaan en je zou wel gek zijn als je hem kansloos zou achten. Met een vierde titel voor de verdedigend kampioen voor het grijpen is er geen enkele kans dat hij niet alles geeft om voor te vechten, vooral omdat er nog genoeg punten te vergeven zijn om zijn vierde titel binnen te halen. Hij zal Rosberg dan ook tot het uiterste drijven. En zoals we allemaal weten: één uitvalbeurt voor Nico en een overwinning voor Lewis en de titel is weer binnen handbereik voor Hamilton.

Eerder dit seizoen had Lewis een achterstand op zijn teamgenoot van 43 punten nadat Rosberg op briljante wijze de eerste vier races van het seizoen won. Na een aanrijding in Spanje waarbij beide coureurs uitvielen, en wat controverse daarover, wist de Brit zijn zaakjes op orde te krijgen en na vijf races was de achterstand geslonken tot maar één puntje. Twee overwinningen verder was de achterstand omgebogen in een voorsprong van 19 punten.

Het was een miraculeuze ommekeer. Op een gegeven moment leek het erop dat Hamilton geen enkele kans meer had, na verschillende technische problemen waar hij zelf niets aan kon doen. Hij liet hiermee echter zien dat je nooit verslagen bent tot het laatste moment, en als je sterk bent kun je altijd je doel bereiken.

Velen zijn van mening dat Lewis zich dit seizoen laat afleiden door zijn levensstijl, maar het team ontkent dat, met name zijn teamgenoot heeft die geruchten de kop ingedrukt. Volgens Rosberg werkt Lewis harder dan ooit tevoren om zichzelf de kans te geven zijn vierde titel te behalen. Het leven van een superster heeft de Brit nooit in de weg gestaan en eerlijk gezegd is het onlogisch als dat nu opeens wel zo zou zijn. Het enige dat een groot probleem zou kunnen zijn, is dat hij zijn concentratie verliest. Echter, het is ook zo dat alleen hij last heeft van grote technische problemen dit seizoen. Als hij de kans heeft pakt hij die ook en elke samenzweringstheorie die door zijn hoofd spookt zal dan ook weer verdwenen zijn. Een heldere geest is cruciaal voor een coureur in de Formule 1 om geconcentreerd te blijven. De Birt heeft zijn volledige mentale capaciteit nodig om het momentum van de momenteel zeer sterk rijdende Duitser te doorbreken.

Toen Hamilton in 2008 zijn eerste titel behaalde, was dat één van de meest dramatische in de geschiedenis van de Formule 1. Met zeven punten voorsprong op zijn naaste rivaal Felipe Massa was de laatste race de thuisrace van de coureur van Ferrari. Als Massa de race won, moest Hamilton niet lager finishen dan vijfde om te titel te pakken.

Op het moment dat Massa als winnaar over de streep kwam, lag Lewis op de zesde plaats. De Braziliaan had gedaan wat hij kon en het leek genoeg om de titel te pakken. Het regende extreem hard en Hamilton was zojuist ingehaald door Sebastian Vettel. Het duo streed om de vijfde plaats maar Lewis kon er niet voorbij. Maar in de laatste bocht, toen Massa al over de streep was, kon de Brit op miraculeuze wijze Timo Glock inhalen, die als enige coureur niet op regenbanden was overgestapt en geen grip meer had in de stevige regenbui van het moment. Hamilton had nu de zo belangrijke vijfde plek, die hij vasthield tot de finishlijn en daarmee de titel op zak.

Het was een geweldige prestatie en eentje waar Hamilton absoluut moed uit zal putten, en inspiratie, en het geloof dat niets onmogelijk is. Hoewel Hamilton alles moet doen wat mogelijk is, is hij het die de titel te verliezen heeft, omdat Rosberg op dit moment de touwtjes in handen lijkt te hebben. Maar als er één coureur is die de zaken in zijn voordeel kan keren, is dat Lewis!


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;