Menu
© Pirelli

Honda - de slapende reus in de Formule 1? [deel 3">

2 reacties | 1147x gelezen
09-10-2016 11:16

EvDelft | De grootste problemen in de prestaties van vorig jaar waren gerelateerd aan inefficiëntie in het ontwerp van de krachtbron en de turbo, alsmede in de MGU-H.

Bron: ESPN.co.uk

In de races was het gebrek aan aanvullende energie die werd opgeslagen in de MGU-H door de turbine debet aan het feit dat het Energie Regeneratie Systeem (ERS) op het lange rechte stuk de batterijen helemaal leeg trok. Dat had tot gevolg dat de coureurs duidelijk minder vermogen hadden aan het einde van het rechte stuk - waardoor de rivalen hen zonder enige moeite konden inhalen.

Dat lijkt nu opgelost te zijn en Honda heeft daar zeker een grote stap mee gemaakt. Het is echter niet de magische oplossing geweest. De interne verbranding in de V6 ligt nog altijd achter op die van de andere motorleveranciers, ondanks dat dit jaar in België daar een grote verbetering is doorgevoerd door Honda. De focus van het Japanse bedrijf ligt de komende winter duidelijk op dat punt.

Hasegawa: "Het belangrijkste voor 2017 is het verbeteren van de interne verbranding. We moeten dat verbeteren - de energie zelf. Ik denk dat ons personeel bijna net zo goed is als dat van de topteams, dus daar zijn we erg tevreden mee. Maar technisch gezien ligt de motor nog flink achter. Als we de prestaties van de motor kunnen verbeteren, zal de motor efficiënter worden, en daarmee zullen er minder uitlaatgassen verloren gaan. Dat moeten we op een aanvaardbaar niveau zien te rkijgen, zodat we betere energie hebben."

Één factor die Honda zeker zal gaan helpen is het feit dat de tokens worden afgeschaft. Deze kostenbesparende maatregel werd ingevoerd om de hoeveelheid verbeteringen die de motorfabrikanten door konden voeren in de hand te houden, zodat er geen strijd ontstond tussen de verschillende leveranciers over wie de beste verbeteringen kon doorvoeren. Maar Hasegawa zegt dat het idee achter de verbeteringen belangrijk is, en niet het systeem dat automatisch dicteert hoeveel er verbeterd mag worden, waardoor Honda in kan lopen.

Hasegawa: "Ook zonder het token-systeem is het niet makkelijk de anderen in te halen. Natuurlijk, als we alles wisten over hoe we de motor moeten verbeteren, dan zal dat zelfs met het huidige systeem mogelijk zijn. En uiteraard is het makkelijker zonder de tokens, omdat we geen limiet hebben aan wat we aan kunnen passen."

Uiteindelijk zal het succes van Honda afhangen van de mensen die er in dienst zijn en de ideeën die gerealiseerd kunnen worden in de krachtbron van volgend jaar. In het eerste jaar werd Honda bekritiseerd omdat er geen kennis van binnen het paddock werd aangetrokken. Hasegawa zei dat dat niet op waarheid berustte voor dit jaar en dat nieuwe mensen ideeën van buiten de basis in Sakura hebben binnengebracht om de bestaande ideeën uit te breiden.

Hasegawa: "Ik ben zelf één van die nieuwe mensen en Honda heeft geprobeerd het team te veranderen. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we veel mensen binnengehaald, ook van buitenaf. We hebben ook een consultant van buiten het bedrijf. Enkele nieuwe ideeën hebben we dit jaar al geïntroduceerd maar de meeste technologie die we dit jaar hebben geleerd zal voor 2017 zijn. We moeten de tijd nemen te begrijpen wat we hebben geleerd."

Het juist uitvoeren van het werk van Honda binnen de Formule 1 was nooit een snelle actie geweest, maar de stappen die zijn genomen in 2016 zijn zeker duidelijk op de baan. De rivalen staan dan ook wel niet stil, maar er is zeker genoeg reden aan te nemen dat er meer in het vat zit in Japan nu de veranderingen die dit seizoen al door zijn gevoerd zich voorzichtig uitbetalen. Suzuka 2017 zal er heel anders uit gaan zien.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

Camiel221
Nieuwspress

ik hoop dat ze mee kunnen doen vooraan, hoe meer teams strijden voor p1 des te beter. als Max of Kimi maar wint

1 09-10-2016 21:59:51
bengelke
Gold Member


Camiel221 schreef:
als Max of Kimi maar wint

Dan heb ik slecht nieuws voor u. Volgend sezoen gaat de slapende reus bij mc laren nl ontwaken, met hulp van stoffel

10-10-2016 11:19:50
;