Menu
©

Kvyat kan in Rusland wel eens een fout teveel hebben gemaakt

7 reacties | 5186x gelezen
03-05-2016 12:53

EvDelft | Twee weken geleden was Daniil Kvyat de held, toen hij tijdens de Grote Prijs van China Sebastian Vettel weerstond, die hem bekritiseerde wegens diens actie in de eerste bocht, waardoor Vettel zijn teamgenoot bijna uit de race tikte.

Bron: BBC.com

"Gek", "suïcidaal" en "torpedo" waren slechts enkele van de woorden die de Duitser afvuurde naar Kvyat, die in de eeste bocht beide Ferrari's wilden inhalen terwijl de twee teamgenoten elkaar hevig probeerden niet te raken. Een lachende Kvyat antwoordde: "Dat is racen. We hebben geen ongeluk gehad." Waarom Vettel antwoordde: "Nee, jij niet. Je had mazzel."

Dat was in Rusland wel anders, waar Kvyat twee keer vlak achter elkaar de achterkant van de Ferrari van Vettel aantikte, in de tweede en in de derde bocht, waardoor Vettel in de rondte ging en zijn auto in de vangrails parkeerde. Kvyat kreeg een stop-en-go straf van 10 seconden voor deze fout, maar wat erger is - véél erger - was dat dit gebeurde recht voor de neus van de man die hem kan maken en breken: Dr. Helmut Marko, die in gezelschap was van de Russische president Vladimir Poetin.

En voor Kvyat is de woede van Dr. Marko erger dan de schaamte voor Poetin.

De 73 jaar oude Oostenrijker staat aan het hoofd van het coureurs ontwikkelings programma van Red Bull, dat veelbelovende coureurs opleidt met de beste mogelijkheid uit te komen in één van de twee teams: Red Bull of Toro Rosso. Hij is vroeger zelf coureur geweest en won in 1971 de 24 uur van Le Man, voordat een ongeluk na korte Formule 1-carrière hem dwong terug te stappen als coureur. Tijdens de Grote Prijs van Frankrijk werd een steentje door de auto van Emerson Fittipaldi opgeworpen welke hij in het oog kreeg, zodat hij nu blind is aan één oog.

Dr. Marko heeft er geen moeite een ego te krenken en heeft al behoorlijk botte uitspraken gedaan over goede coureurs. In januari 2013, in het eigen blad van Red Bull, zei hij over Mark Webber dat die 'relatief eenvoudig in een neerwaartse spiraal' terecht kan komen. Ook Fernando Alonso moet eraan geloven, omdat die volgens Marko teveel bezig is met 'politiek en grappige uitspraken'. Hij was het ook, die vorig jaar dreigde beide teams uit de Formule 1 terug te trekken als er niet snel een competitieve motor achterin de wagen zou komen te liggen.

Toch is het moeilijk geen sympathie op te brengen voor Daniil Kvyat na afloop van de Grote Prijs van Rusland. Op de dinsdag voorafgaand aan zijn thuisrace vierde hij zijn 22ste verjaardag. Hij werd tijdens de kwalificatie volledig zoek gereden door zijn teamgenoot Daniel Ricciardo, en dat voor de vierde keer dit seizoen. Hij heeft twee keer Sebastian Vettel aangereden, waarbij de eerste de race van zijn teamgenoot Ricciardo ook nog eens verpestte. De tweede aanrijding betekende het einde van de race van Vettel.

Daar komt allemaal nog bij dat de president van zijn land het allemaal heeft zien gebeuren. Hij wist de race slechts als 15de af te sluiten.

De problemen van Kvyat zijn echter veel groter dan dat. De meest harde coureursmanager van het hele paddock loopt nou net bij Red Bull rond: Dr. Helmut Marko. Kvyat is een heel degelijke coureur en hij weet dat hij dit jaar moet rijden voor zijn toekomst in de Formule 1. Twee jaar geleden reed hij nog voor het juniorteam, Toro Rosso, en dit jaar rijden er twee heel erg veel belovende coureurs voor dat team.

Één van die twee coureurs, de 18 jaar jonge Max Verstappen, is al bestempeld als toekomstig wereldkampioen en heeft de aandacht getrokken van andere topteams. Verstappen heeft een contract met Red Bull voor 2017. Maar als zij hem niet willen kwijtraken aan Ferrari bijvoorbeeld, zullen ze hem volgend jaar wel moeten promoveren. Na afgelopen zondag gaan opeens de geruchten dat die promotie wel eens sneller zou kunnen komen.

Vorig jaar wist Kvyat meer punten te scoren dan zijn teamgenoot Ricciardo, maar de Australeër was duidelijk de snellere van de twee. Hij had alleen meer pech. Het lijkt dit jaar niet anders te gaan.

Vettel had het bij het verkeerde eind door na de race in China alle schuld bij Kvyat te leggen. Het lijdt echter geen twijfel dat de jonge Rus in zijn thuisrace wel fout zat. Hij ramde de Ferrari-coureur gewoon van achteren. En niet één keer, maar twee keer, binnen een paar honderd meter.

Kvyat zei na afloop: "Natuurlijk is het makkelijk mij nu aan te vallen en iedereen zal dat ook wel doen. Maar daar heb ik geen problemen mee."

Het is echter niet de publieke opinie die hij het meest moet vrezen...


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

Lucchese
Senior Member

Ik moest er eigenlijk wel om lachen. Vettel heeft echt mega ongelijk over het eerste incident en daar heeft ie zich echt schandelijk gedragen tegenover Kviat. In plaatst van dat ie daar een excuses voor aan heeft geboden kwam hij er weer op terug in Rusland, echt ongelofelijk zelf nadat hij de beelden heeft gezien vind hij dus dat Kviat levensgevaarlijk heeft gehandeld, wat echt vette Bullsh*t is.

Daarom moet ik wel lachen dat Kviat hem nu liet zien wat pas ECHT een torpedo was. Twee keer zelfs haha. Achja dat was natuurlijk ontzettend slecht van Kviat en Vettel had over deze actie helemaal gelijk. Maar dan haalt hij vervolgens weer de 'actie' in China erbij. Dat vind ik jammer.. Ik was echt groot fan van Vettel maar bij mij is hij een aantal treden gevallen. Heb trouwens niks met Kviat, vind m niet slecht en ook niet goed.

1 03-05-2016 13:23:34
f1stevie
Silver Member

kijk... wat Kvyat in rusland gedaan geeft is niet goed te praten,
als je tot 2x toe in iemand zijn gat rijd ben je verkeerd bezig...
maar komaan denken jullie nu echt dat die gast dat expresse doet of gedaan geeft?
de jongen is 22 jaar en geeft geen ervaring met vooraan starten, Vettel was een toevallig slachtoffer... natuurlijk maakt Vettel er weer een soap van.... als hij niet kan winnen vanop de kop is er misserie, dat geeft hij in zijn red-bull wel bewezen....

ik vind het niet kunnen dat Kvyat meteen word afgeschoten... geef die jongen toch zijn kans, er zijn wel meerdere rijders die in het begin zware fouten hebben gemaakt en die nu niet weg te denken zijn uit de F1... denk maar aan al de grootmeesters wat ze hebben gedaan in de begin jaren, dit was ook niet altijd even netjes.

ik noem dat gewoon wat overmoed van Kvyat , druk om te moeten presteren is NOOIT goed.

03-05-2016 18:26:35
steun64
Quite a regular

weet niet wat ik moet denken heb echter wel een mening als ze willen dat max naar red bull moet vanwege zijn rijderskwaliteiten dan moeten ze dat gewoon doen en verder niet zeiken als ik het voor het zeggen had in zo`n team als red bull Ferrari of Mercedes dat rijden bij mij de rijden met de beste kwaliteiten PUNT dus helmut denk maar even na wat je de komende dagen moet doen

0 03-05-2016 14:40:29
vnons
Senior Member

Ik ben geen fan van Kvyat en zeker niet van Vettel , maar om bij dit gebeuren alle schuld bij Kvyat neer te leggen klopt ook niet helemaal als je de beelden goed bekijkt .
Natuurlijk is de eerste aanrijding een gevalletje verkeerd inschatten van het juiste rempunt en schiet hij te ver door waardoor hij vettel raakt , maar juist de tweede keer komt echt doordat vettel schrikt (heeft ie wel vaker :-) ) doordat er van links een auto vanaf de uitloopstrook van de 1e bocht weer de baan op komt zetten , de reactie daarop is "gas loslaten" en voor wie wel eens in een Tesla gereden heeft weet hoeveel vertraging er om de accu te laden dan optreedt ! , vermenigvuldig dit dan x10 en dan heb je ongeveer de vertraging van een F1 bolide ..... en daar kon kvyat niet tijdig meer op reageren waardoor aanrijding 2 een feit was .
dus Ja kyvat maakte een fout maar reed zeker niet express nog een keer op vettel in .
maar dat is hoe ik het zie in de beelden en verder respecteer ik iedereen zijn mening die het anders ziet.

0 03-05-2016 22:59:03
steun64
Quite a regular

Formule 1 is politiek als je niet bevalt of presteert ga je der uit en dan zoeken ze wel wat om je deruit te krijgen hoe je het ook bekijkt Kvyat heeft zijn langste tijd gehad bij Red Bull

0 04-05-2016 06:34:46
crasher
Silver Member

Volgens berichten op Facebook is de kogel al door de kerk, Max naar Red Bull en Kvyat terug naar Torro Rosso.

0 05-05-2016 01:08:18
;