Menu
© Red Bull

Coureurs willen gesloten cockpit in 2017

10 reacties | 3235x gelezen
25-01-2016 14:18

EvDelft | De Grand Prix Drivers Association, de GPDA, heeft opgeroepen tot de introductie van een gesloten cockpit in de Formule 1, met als uiterste datum 2017.

Bron: ESPN.co.uk

Het onderwerp over bescherming van de cockpit weer ter discussie sinds het zware ongeluk van Jules Bianchi, nu ongeveer anderhalf jaar geleden, op Suzuka. Nog geen maand na de dood van de coureur, verongelukte Justin Wilson nadat hij tijdens een IndyCarrace werd geraakt door rondvliegende brokstukken.

De Formule 1-auto's zullen aan steeds meer strenge veiligheidseisen moeten voldoen. Dit jaar wordt de hoogte van de zijkant van de cockpit nog eens verhoogd met 20mm en het moet een kracht van 50 kN kunnen weerstaan, wat 15 kiloNewton méér is dan vorig jaar. Echter, de GPDA wil een meer radicale wijziging voor volgend jaar, om de hoofden van de coureurs nog beter tegen puin te kunnen beschermen.

Voorzitter van de GPDA, en voormalig Formule 1-coureur Alexander Wurz, liet aan de BBC weten dat er geen reden is om per 2017 de gesloten cockpit niet in te voeren: "Natuurlijk zijn er structurele wijzigingen nodig aan het chassis, maar de teams hebben nu een vol jaar om daaraan te werken. Ik kan me geen technisch persoon voorstellen die tegen zulke substantiële veiligheidsmaatregelen kan zijn, vooral niet gezien de laatste grote ongelukken in de openwiel-racerij. Dus alle coureurs, en ik ook, hopen dat de nieuwe veiligheidsmaatregelen simpel en snel kunnen worden doorgevoerd."

De FIA onderzoekt het idee omtrent een gesloten cockpit al jaren en het lijkt erop dat een concept klaarligt. Dat concept heeft de bijnaam 'halo' gekregen, en lijkt de beste optie. Het ontwerp bestaat uit twee beschermende armen boven het hoofd van de coureur, die in het midden samenkomen. Daar omheen wordt een overkapping geplaatst.

Wurz: "Het onderzoek van de FIA is erg vergaand geweest en het proces heeft een duidelijke oplossing naar voren gebracht. Nu zijn de coureurs van mening dat het tijd is deze extra bescherming uiterlijk in 2017 door te voeren."


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;