Menu
© Red Bull

Veto Ferrari doet FIA zoeken naar standaard motor

7 reacties | 3398x gelezen
27-10-2015 04:00

EvDelft |

De beslissing van Ferrari om een veto uit te spreken over een maximaal budget voor de motoren, was de aanleiding voor de FIA om een zoektocht in te stellen naar een standaard motor, zo laat de overkoepelende organisatie weten.

Bron: MotorSport.com

Bernie Ecclestone liet gedurende het weekeinde van de Grote Prijs van Amerika al weten dat de FIA van plan was een inschrijving te openen voor een goedkope motor. Dit werd door de FIA maandag bevestigd. In een verklaring die de FIA uitgeeft, staat dat de overkoepelende organisatie met de aandeelhouders van de Formule 1 in gesprek gaat om hen ervan te overtuigen dat het nodig is een standaard motor in de Formule 1 te introduceren, nu Ferrari het verzoek voor het produceren van een motor onder een maximaal budget heeft geblokkeerd.

In de verklaring staat onder andere: "De FIA heeft, in overleg met de FOM, gesuggereerd dat er een maximum prijs moet komen voor een motor met versnellingsbak voor klanten. Dit werd voorgesteld tijdens de vergadering van de Strategie Groep, afgelopen vrijdag. Deze maatregelen werden ter stemming voorgelegd en met grote meerderheid van stemmen aangenomen. Echter, Ferrari SpA besloot tegen te stemmen en haar vetorecht te gebruiken welke haar is toegekend door de FIA. In het belang van het kampioenschap heeft de FIA besloten de veto niet aan te vechten."

Ferrari heeft al lange tijd het recht om een veto uit te spreken over elke technische verandering die in de Formule 1 wordt voorgesteld. Dat maakt deel uit van de voorkeursbehandeling die het team uit Maranello krijgt om mee te mogen doen in de Formule 1. Aangenomen wordt dat het de eerste keer in de geschiedenis van het Italiaanse team is, dat dit recht ook daadwerkelijk wordt gebruikt. Het is wel tegenstrijdig met de afspraak die gemaakt is om de kosten binnen de sport te drukken.

Er werd een voorstel gedaan aan de meerderheid van de teams om de kosten niet boven de $12 miljoen uit te laten komen voor nieuwe motoren en $8 miljoen voor motoren van een jaar oud.

In plaats van Ferrari uit te dagen, heeft de FIA besloten dat het een standaard motor beschikbaar wil hebben vanaf het seizoen 2017, zodat een goedkope motor gegarandeerd kan worden. De verklaring liet ook nog lezen: "De FIA zal onder de aandeelhouders gaan polsen wat de mogelijkheden zijn voor de introductie van een goedkope motor, die per 2017 beschikbaar moet zijn. Na deze consultatie kan een inschrijving geopend worden voor een klantenmotor, waarbij de kosten van deze motor lager moeten liggen dan die van de huidige motoren. Er is steun van de FOM en de FIA zal zich blijven inzetten om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van het kampioenschap op lange termijn mogelijk blijft. Aan alle teams wordt gevraagd een positieve bijdrage te leveren aan het succes van deze aanpak met het ook op de lange termijn van de sport."


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;