1 reactie | 2331x gelezen
24-06-2015 10:45
EvDelft |
Bron: Wheels24.co.za
Een bron die zeer dichtbij RSE staat, liet dinsdag aan Reuters weten dat het gaat om een deal ter grootte van ongeveer $ 7.500.000.000 (zeven en een half miljard dollar).
[u">Bernie de controversiële.[/u">
Het zou RSE dan gaan om de 35,5% van de aandelen die nu in handen zijn van het kapitaalfonds CVC Capital Partners. In 2012 verkocht CVC bijna de helft van haar aandelen - ze hadden tot dan toe 63% in handen - en dat leverde het bedrijf een bedrag op van $ 9.100.000.000.
De commerciële kant van de Formule 1 wordt geleid door de nu 84 jaar oude Bernie Ecclestone, een Britse miljardair. Hij wist in ongeveer 40 jaar tijd de sport van een amateuristische garageclub om te bouwen naar een wereldwijde geldgenererende machine door slim te onderhandelen. Ecclestone was ooit verkoper van tweedehands auto's en had later een Formule 1-team. Hij is ook controversieel. In 2014 kocht hij een rechtszaak af in Duitsland, vanwege een vermeende omkoping, waardoor hij officieel nog onschuldig is. Het kostte hem honderd miljoen dollar.
CVC heeft tot twee maal toe geprobeerd de Formule 1 drijvende te houden, de laatste keer was in 2013. De plannen faalden en het bedrijf verkocht aandelen aan Blackrock en Waddell & Reed, eveneens aan de Norges Bank.
Dieter Hahn, voorzitter van het Duitse sportmarketingbedrijf en mediagroep Constantin Medien is ook betrokken bij het consortium. Dat meldde de anonieme bron. Hij gaf aan dat de investeringsbank Leonardo met hem werkt.
[u">Nieuwe overeenkomsten.[/u">
Reuters heeft niet direct de betrokkenheid van Hahn na kunnen trekken, maar de anonieme bron meldde: "De sleutel tot het laten doorgaan van deze overeenkomst is dat met Bernie er weinig gedaan wordt met de televisierechten waar het gaat om marketing. Hahn wil dat veranderen."
Meer interessant is dat Constantin Medien een schadeclaim van $ 100.000.000 neerlegde bij de Britse Hoge Raad in verband met het eerder genoemde afkoopschandaal waardoor CVC de grootste aandeelhouder werd in de Formule 1. Deze zaak werd afgedaan in 2014 door de rechter, maar dezelfde rechter vond wel dat Ecclestone als getuige noch betrouwbaar, noch eerlijk was.
Goldman Sachs werkt nu met CVC aan de overeenkomst, terwijl JP Morgan aan het werk is om investeerders te vinden. Ondertussen liet Ecclestone weten aan het Britse The Times dat zich drie of vier potentiële partijen hadden gemeld: "Ik heb geen idee of deze mensen dichter bij een overeenkomst zijn gekomen met CVC omtrent het kopen en verkopen van bedrijven", voegde hij toe.
[u">Grote uitdagingen.[/u">
Noch CVC, noch Leonardo was bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van Hahn legde een verzoek tot het nader toelichten van de geruchten naast zich neer. JP Morgan en Goldman Sachs lieten weten niet op de zaak in te willen gaan.
De Formule 1 heeft grote uitdagingen, waaronder enorme kosten, teams die het financieel moeilijk hebben, tanend televisiepubliek in sommige landen en het falen waar het gaat om het aantrekken van jonger publiek. Er zijn ook problemen met de overkoepelende organisaties, het reduceren van kosten en het verbeteren van de geldstroom naar de teams. Traditionele races zoals op Monza kunnen komen te vervallen, terwijl op exotische plaatsen steeds nieuwere circuits worden aangelegd.
Qatar is één van die 'exotische plaatsen', maar ondanks dat het land steenrijk is vanwege olie- en gasexport, heeft het nog geen overeenkomst kunnen sluiten met Ecclestone omdat Bahrein een veto heeft in de regio waar Qatar en Bahrein liggen.
Daar komt bij dat het succes van de WK-wedstrijden voetbal voor 2022 zwaar in de controverse zit omdat het bieden corrupt gegaan zou zijn bij de FIFA. Ook heeft Qatar een belangrijke race in de motorsport met de seizoensopener in de MotoGP, samen met nog enkele andere kampioenschapronden.
Nasser Khalifa al-Attiya is de Qatarese vicepresident van de Internationale Motorfiets Federatie en van de Fédération Internationale d'Automobile (FIA) die in 2014 in Doha een gala hield waarbij alle kampioenen geëerd werden.
❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯
Reacties
Zo komt de hele boom in zicht, waaraan de appeltjes hangen. Wil u nog een takje? Wij hangen er een leuk appeltje aan (voor de dorst).
Ondertussen weten we niet, wat alle knopjes doen, wanneer de coureurs erop drukken. In de pits weten ze 10 keer meer, dan de toeschouwers. Het wordt een obscure sport. Er worden hele computerprogramma's op losgelaten, die precies berekenen, hoe hard de coureurs mogen gaan om met de meeste punten thuis te komen. Toeschouwers komen straks alleen nog maar voor jongens als Verstappen of Maldonado, die voor spectakel zorgen. De coureurs moeten "losgelaten" worden, maar ik denk, dat die wens niet in vervulling gaat. Er is teveel geld mee gemoeid.
PS geen dank Erwin... ga zo door
Groetsels,
Jan Tod