5 reacties | 3496x gelezen
12-06-2015 14:18
EvDelft |
Bron: F1Fanatic.co.uk
Er was tijdens de Grote Prijs van Canada één onderwerp op de boardradio die alle andere berichten overschaduwde, in elk geval van de berichten die op televisie werden uitgezonden. Van de 145 berichten die op televisie te horen waren vanaf het moment dat het rode licht doofde totdat de vlag viel, gingen er 36 berichten over brandstof besparen. Dat is bijna ¼ van alle berichten!
Het lijkt misschien idioot dat Formule 1-teams miljoenen besteden aan het ontwikkelen van hun zeer geavanceerde auto's, en er vervolgens zo weinig benzine in stoppen dat het lijkt alsof hun coureurs constant zich moeten inhouden en sparen wat ze hebben. Maar dat is gedaan voor het geluid en het is niet zo makkelijk te ontmoedigen.
De auto's moeten minimaal 702 kilogram wegen. Dat is inclusief coureur, maar zonder de benzine erin. De teams mogen dan nog maximaal 100 kilo benzine in de auto gooien om zo de race te kunnen rijden. Maar er zit een addertje onder het gras. Als je het volle pond aan benzine meeneemt, wordt je auto meer dan 14% zwaarder bij de start. Meer benzine betekent natuurlijk wel dat je makkelijker het einde van de race haalt, maar het extra gewicht betekent ook dat je rondetijden langzamer worden en dat de banden en remmen sneller slijten.
[u">Het vullen van de tank.[/u">
Er zijn nog andere dingen die de experts hoofdpijn bezorgen als het aankomt op het aftanken van de auto. Het weer speelt een enorme rol. Staartwind zorgt voor een lager benzinegebruik, terwijl kopwind meer benzine kost. Als het regent, heb je minder benzine nodig, omdat de coureur minder zijn gaspedaal helemaal ingedrukt houdt. En dan is er nog de safetycar, de meest onvoorspelbare maar een zeer belangrijke variabele. En daar komt meteen de reden om de hoek kijken waarom er in 2015 een minder enerverende race gereden werd dan in 2014. Vorig jaar was de safetycar de eerste zeven ronden op de baan. Dat is 10% van de hele raceafstand. Daardoor konden de coureurs in het begin heel veel benzine besparen, die later in de race alsnog gebruikt kon worden. Maar de race dit jaar was zonder ongelukken en daardoor kregen we vanaf de vierde ronde (!) steeds dezelfde berichten te horen: "Benzine sparen."
Dit geeft ons een beetje inzicht in waarom de berichten over benzine besparen zo vaak voorkomen. Vergelijk het maar met de kop van een artikel. Het is niet verrassend dat dit wellicht niet van deze tijd is. Keke Rosberg kwam in de laatste ronde van de Grote Prijs van Duitsland, 1986, zonder benzine te staan. Dit is wat hij er destijds over zei: "Ik been geen idioot. Als ik een probleem had gezien op de boordcomputer, had ik dan nog steeds Nélson Piquet zo dicht gevolgd? Nee, dan had ik een beetje het gas eraf gehaald. Ik wist dat mijn tweede plek niet in gevaar was. Prost en ik (dat waren teamgenoten in 1986) hebben allebei met zo weinig mogelijk druk op de turbo gereden. Het is niet de schuld van Porsche (de motorleverancier). Het is gewoon vreselijk moeilijk te bereiken. Als de monteurs van de motor constant veranderen, moeten de computers ook aangepast worden. Je moet de computer wel goed kunnen afstellen. En daar heb je informatie voor nodig. Als je dat niet hebt, ben je verloren."
Dit was ongeveer 30 jaar geleden. Hoewel de motoren nu natuurlijk veel geavanceerder zijn, zijn de computers die deze afstellen, dat ook. Rosberg kon zijn benzineverbruik niet goed afstellen omdat zijn data onbetrouwbaar waren. Maar vandaag de dag hebben televisiekijkers toegang tot dezelfde informatie als de FIA.
De coureurs van vandaag de dag zijn goed getraind in het besparen van brandstof. Kvyat zijn radiobericht in ronde 4 laat zien dat hij wist dat hij door elke keer een klein beetje te besparen, dit weinig effect zou hebben op zijn prestatie en hem in de slotfase van de race wellicht een voordeel zou kunnen opleveren.
Als een coureur verteld wordt dat hij benzine moet besparen, doet hij dat het eenvoudigst door eerder het gas los te laten en het gas niet helemaal in te drukken. Dat kost relatief weinig tijd en het heeft ook voor een rivaal de minste kans om voordeel te behalen hieruit. Het gaat erom dat je je gas loslaat voordat je remt, en dan even uitrollen voordat je je rempedaal daadwerkelijk indrukt.
Bovendien bespaart dit de motor, want die draait niet steeds op het maximale toerental, waar het brandstofverbruik bovendien het grootst is. Daarom is dit de meest effectieve manier om brandstof te besparen. Als we het radiobericht van Lewis Hamilton erbij halen, kun je daaruit opmaken dat het gas loslaten 50 meter voor je gaat remmen, al heel veel doen.
Maar het heeft nog meer voordelen. Omdat de motor minder belast wordt, blijft de temperatuur lager. Dat helpt weer voor een langere levensduur van de remmen. De enorme werveling die een Formule 1-auto genereert achter zich, zorgt voor een zuiging waardoor die al behoorlijk vertraagt zonder dat je überhaupt remt. Dus als een coureur dan uiteindelijk zijn rempedaal intrapt, wordt de wrijving op de remmen minder.
[u">Wordt er teveel brandstof bespaard in de Formule 1?[/u">
Het concept van brandstof besparen is niet nieuw in de Formule 1. Noch is het ooit afwezig geweest in de Formule 1. In het laatste seizoen met de V8 motoren, waren er teams die maar 90% van de maximaal toegestane hoeveelheid benzine meenamen. Dan werd de bovenstaand beschreven tactiek toegepast om de race uit te rijden. Maar wordt er momenteel meer benzine bespaard dan voorheen, zoals David Coulthard onlangs beweerde?
Als je het radiobericht van Max Verstappen erbij pakt, dan zou je dat wel denken.
Xevi Pujolar: "Laten we even zo hard mogelijk rijden in de komende twee ronden."
Max Verstappen: "Met brandstof besparen of zonder?"
Xevi Pujolar: "Met. Houd je doel aan wat brandstof besparen betreft. Maar geef de banden wat extra's."
Kennelijk was het besparen van benzine voor Toro Rosso zó belangrijk, dat zelf voor de laatste twee ronden voor zijn pitstop, hoewel hij harder moest rijden, zijn benzineverbruik niet naar boven mocht bijstellen. Het enige wat hij mocht doen, was meer uit zijn banden halen. Er zijn twee momenten in de race geweest, waarbij Max werd verteld dat bij binnen een seconde achter zijn voorganger moest zien te blijven. Niet om hem in te halen, maar omdat hij dan DRS mocht gebruiken, waardoor de weerstand van de auto vermindert en daarmee het benzineverbruik lager wordt.
Voor de coureurs van McLaren was het helemaal erg de afgelopen race.
Tom Stallard: "Dit is 'bezine 3', we hebben 'benzine 6' nodig."
Jenson Button: "Serieus? Weet je hoe vroeg ik al van het gas ga?"
En naar FernandO:
Mark Temple: "Nasr ligt 7½ seconde achter je. We moeten brandstof besparen. We moeten op 0 uitkomen."
Fernando Alonso: "Ik wil niet, ik wil niet."
Mark Temple: "We hebben straks een groot probleem als je het niet doet."
Fernando Alonso: "Ik heb nu al grote problemen. Als ik zo moet gaan rijden, lijk ik wel een amateur. Eerst ga ik racen en daarna kijk ik wel naar de brandstof."
Mark Temple: "Er kunnen nog uitvallers zijn later in de race, je moet wel kunnen vechten om positie in de slotfase."
Echter, we kunnen niet uitsluiten dat het publiek zich meer bewust is van het feit dat er brandstof bespaard moet worden, omdat de berichten zo vaak over de radio te horen zijn.
[u">Kan het besparen van brandstof worden voorkomen?[/u">
Wat kunnen de Formule 1-teams doen om brandstof besparen te voorkomen? Ervaringen uit het verleden leren dat de FIA elke keer iets verzint om de snelheden lager te houden. Dat laat zien dat het moeilijk is om bevredigende reglementen te schrijven waarbij de teams worden tegengehouden om iets te doen wat in hun voordeel is. In dit geval: het verminderen van gewicht.
De FIA zou natuurlijk de teams kunnen verplichten de auto's te vullen met de maximaal toegestande 100 kilo benzine, maar er zijn verschillende manieren waarop een team dat toch weer kan omzeilen.
De teams hebben namelijk de mogelijkheid om in het begin van de race de motor extra veel benzine te laten verbruiken, zodat het overgewicht snel verdwijnt, om daarna naar een zuiniger afstelling van de motor te gaan en vervolgens weer brandstof te besparen. Onder het huidige reglement kunnen de coureurs zelfs nog verschillende opwarmronden rijden van de pitstraat de grid op (of, in dit geval: een rondje circuit en de pitstraat weer in) om zo met minder dan 100 kilo brandstof van start te gaan.
Als het tanken weer wordt ingevoerd, zouden de teams dan wel voluit gaan? Niet noodzakelijk. Bij de Indy-car races mag worden bijgetankt. Echter, een coureur krijgt daarbij wel de opdracht met zijn nieuw gekregen benzine een bepaald aantal ronden minimaal af te leggen, zodat er minder pitstops gemaakt hoeven te worden, wat tijd scheelt. Kennelijk weegt het tijdsverlies dat wordt opgelopen door het besparen van benzine op tegen het tijdsverlies dat je in de pitstraat oploopt.
Dan is er nog de mogelijkheid, maar die is wel erg kunstmatig, dadt de teams hun coureurs niet meer mogen vertellen dat ze benzine moeten besparen. Momenteel mag de engineer een coureur al niets meer vertellen over racelijnen en andere zaken. Maar als het de bedoeling is dat er weer voluit geracet moet worden, dan is dit niet meer dan een pleister op de wonde.
Het is niet moeilijk om te zien waarom de fans er niet van houden dat coureurs van het gas moeten om de finish te halen. Maar het is moeilijkerom de coureurs ervan te weerhouden dat daadwerkelijk te doen.
❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯
Reacties