9 reacties | 3007x gelezen
30-04-2014 14:57
rob1981 | Het is vandaag alweer 20 jaar geleden dat Roland Ratzenberger overleed. Bij een verschrikkelijk ongeval tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van San Marino op Imola 1994 liet hij het leven. Een dag voor drie voudig wereldkampioen Ayrton Senna bewusteloos uit zijn cockpit werd gehaald en later overleed in het Maggiore ziekenhuis in Bologna, Italië.
Roland Ratzenberger word op 4 juli 1960 geboren in het Oostenrijkse Salzburg. Hij is gek op auto's en weet op reeds jonge leeftijd bijna alle automerken uit zijn hoofd. Zijn interesses liggen dan ook bij de autosport en weet zich na het karten op te werken in het Duits Formule Ford kampioenschap. In 1985 zijn daar de successen door het Central European Championship en het Austrian kampioenschap te winnen.
Dat jaar neemt hij ook deel aan het Formule Ford Festival op Brands Hatch waar hij tweede word. Een jaar later ,in 1986, weet hij hem echter wel te winnen. Hij maakt dan ook zijn opwachting in de Formule 3 voor West Surrey Racing en Madgwick Motorsport en word tot tweemaal toe twaalfde in het kampioenschap. De Salzburgernaar krijgt de bijnaam Roland the Rat, gelijknamig aan een Puppet wat bekend is op de Engelse televisie.
Ratzenberger rijdt in die tijd ook in de toerwagens en doet dit bij Team Schnitzer BMW. In 1988 maakt hij zijn opwachting in het Engelse toerwagen kampioenschap BTCC genaamd. Hij rijdt de laatste races van het seizoen voor het Demon Tweeks team.
In 1989 stapt de dan 29 jarige Ratzenberger over naar de Formule 3000 waar hij derde in de eindstand word.
Ratzenberger neemt ook deel aan de 24 uren van Le Mans en dit doet hij voor het eerst in 1989 met Brun Motorsport. In een Porsche 962 en met als teamgenoten Maurizio Sandro Sala en Walter Lechner vallen ze in het derde uur van de race uit.
In 1990 besluit de Oostenrijker naar Japan te vertrekken en gaat rijden in het Japanese Sports Prototype Championship met het Sard team. Met het Stellar team maakt hij in 1992 zijn opwachting in het Japans Formule 3000 kampioenschap.
Hij raakt daar bevriend met Mika Salo en Heinz Harald Frentzen. Hij deelt met Mika Salo een appartement die zo klein is dat Roland Ratzenberger op een matras in de keuken slaapt. "Roland liep dagen lang in hetzelfde t-shirt wat door het velen wassen was gekrompen. Op een gegeven moment heb ik maar een paar nieuwe voor hem gekocht" vertelde Salo ooit.
Heinz Harald Frentzen heeft misschien wel zijn leven te danken aan de Oostenrijker. In een discotheek sprak de Duitser een meisje aan toen de jaloerse vriend van de dame om de hoek kwam kijken. Verblind door woede trok de vriend een mes en wilde uithalen naar Frentzen. Ratzenberger pakte de arm van de man en maakte hem het mes afhandig.
Mika Salo zat ooit met Ratzenberger vast in het Japanse verkeer en voor hen stond Eddie Irvine, die een jounalist rondleidde. Op een gegeven moment springt Roland op de voorstoel en trekt zijn broek naar beneden waarop de jounalist een foto maakt die vervolgens werd gepubliceerd in de Japanse dagbladen. "Rolands reet naast mijn gezicht" grapte Salo.
In 1994 komt Roland Ratzenberger's droom uit. Hij stapt in bij het nieuwe team van Simtek onder leiding van Nick Wirth en zijn Formule 1 avontuur is een feit. Tijdens de start van het seizoen in Brazilië op Interlagos weet de Oostenrijker zich niet te kwalificeren, maar een race later in Pacific kwalificeert de inmiddels 33 jarige zich voor de race. Hij rijdt zijn Simtek naar de elfde plaats in de race en eindigt als laatste. Zijn Simtek is geen knip voor de neus waard maar hij kan zijn geluk niet op.
Dan reist het Grand Prix circus af naar San Marino, Imola en Ratzenberger heeft de smaak te pakken. Hij wilt zich net als in Aida kwalificeren voor de race. Na een schrikbarende crash op de vrijdag voor Rubens Barrichello is het op de zaterdag Roland Ratzenberger die de wereld op een pijnlijke wijze duidelijk maakt dat de dood altijd meerijdt in de Formule 1. De coureur met startnummer 32 schiet met een snelheid van boven de 310 km/u rechtdoor in de Villeneuve bocht. De Oostenrijker breekt zijn nek in een onfortuinlijke klap tegen de muur en is kansloos.
Zijn ouders die net terug zijn gekomen van een vakantie zetten bij thuiskomst de televisie aan waarbij ze getuigen zijn van het ongeval. Niet veel later rinkelt de telefoon. Het is een goede vriend van Ratzenberger die op Imola aanwezig is. Hij vertelt dat Rudi Ratzenberger niets anders meer kan doen dan Roland's spulletjes uit Imola op te halen.
Een dag later wanneer de Braziliaan Ayrton Senna uit zijn bolide word getild vinden de baan marshalls een opgevouwen en diep weggepropte Oostenrijkse vlag. Senna had als plan ,mocht hij de race winnen, deze te zwaaien als eerbetoon aan Ratzenberger.
Terwijl iedereen naar de begrafenis van Senna ging besloot Max Mosley naar die van Ratzenberger te gaan. Mika Salo besloot om niet naar de begrafenis van zijn goede vriend af te reizen. "Ik kon het gewoon niet" liet de Fin weten. "Ik was te emotioneel"
Vandaag de dag hebben Max Mosley en Bernie Ecclestone nog altijd contact met de ouders van Roland Ratzenberger.
Bron: Formule1Nieuws.nl
❮ Vorig bericht
| Volgend bericht ❯