Menu
© Red Bull

Overschrijding witte lijn mag!

6 reacties | 3132x gelezen
24-03-2014 14:27

|

Charlie Whiting, de F1-directeur van de Internationale Automobiel Federatie (FIA), heeft laten weten dat de regels met betrekking tot het overschrijden van de witte afscheidingslijnen op het racecircuit worden aangepast.

Bron: F1i.com

Diverse keren werden vorig jaar opgelegde sancties bekritiseerd. Onder andere de keer op het circuit in Hongarije waarbij de coureur Romain Grosjean, Felipe Massa tijdens de race in de vierde bocht buitenlangs inhaalde. Hierbij werd de witte lijn die de buitenzijde van de baan markeert overschreden. Ook zo’n discutabel moment ontstond bij coureur Nico Rosberg. Dit was in 2010 tijdens de race in Bahrein waarbij Rosberg de witte lijn met vier wielen had overschreden. Stewards krijgen meer vrijheid om direct ter plekke de situatie te beoordelen.

Whiting zegt: "We met de coureurs die op Jerez hebben gereden, overleg gehad. Iedereen respecteert de algemene regel”. Whiting zegt dat iedereen zich er ook van bewust is dat uitzonderingen op de regel gemaakt moeten kunnen worden. Hierdoor komt het wedstrijdelement niet in gevaar. De FIA-baas geeft aan dat hij niet meer wil dat coureurs die de regels overtreden doordat zij met hun band(en) over de witte grenslijn gaan ten alle tijden zonder consideratie moeten worden gestraft: ”Wanneer er twee lijnen aan de rand zijn getrokken en twee lijnen in het gras dan kan men onmogelijk inschatten wat de prestatiewinst was. Straffen om het straffen, slaat nergens op."

Door deze nuance in de interpretatie van de regelgeving krijgen de stewards wat flexibiliteit. Zij krijgen nu de mogelijkheid om, als een coureur die over de lijn heen gaat, de hele situatie te beoordelen. Het ziet er nu naar uit dat wanneer een coureur met zijn wagen de grenslijn overschrijdt, maar hierbij geen risico heeft genomen en geen voordeel in zijn spel heeft behaald door deze actie, hij niet zal worden gestraft.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;