Menu
© Red Bull

GP China: Rosberg wint zijn eerste race

38 reacties | 4121x gelezen
15-04-2012 10:46

|

De Duitser Nico Rosberg heeft zijn eerste Grand Prix zege beet. De Duitser was de snelste in de GP van China. In een ongelofelijk spektakelstuk tussen meerdere rijders werd Jenson Button uiteindelijk tweede. Lewis Hamilton werd derde en Mark Webber vierde. Wereldkampioen Sebastian Vettel werd keurig vijfde.

Bron: Formule1nieuws.nl

Bij de start ging Nico Rosberg als een pijl weg, maar het is vooral Jenson Button die de beste start maakte. Wereldkampioen Sebastian Vettel viel terug van plaats 11 naar 15. Bruno Senna liep lichte schade op aan de voorvleugel na een aanrijding met Felipe Massa, maar hij hoefde niet naar binnen.

Na zes ronden meldde Vettel dat hij nergens was op het rechte stuk wat snelheid betreft. De Force India van Paul di Resta was te snel voor hem. Vettel reed momenteel toen als veertiende rond. In de zevende ronde ging Mark Webber als eerste de pits binnen.

Na acht ronden reed Nico Rosberg nog steeds aan de leiding, met Michael Schumacher op 4 seconden. Button reed derde met Kimi Raïkkönen als vierde en Lewis Hamilton vijfde. In de tiende ronde kwamen Kamui Kobayashi en Sebastian Vettel binnen voor nieuwe banden.

Een ronde later kwamen Raïkkönen en Hamilton binnen. Hamilton maakte een plaats goed toen beide heren zij aan zij de pits uit vlamden. Webber kon Raïkkönen inhalen, maar even later maakte de Fin bijna contact met Webber toen hij de Australiër probeerde terug te pakken.

Na 13 ronden ging Schumacher als eerste Mercedes-rijder de pits in. Schumacher verloor een plaats aan Button. Rosberg maakte intussen een klein foutje. Even later stond Schumacher naast de baan met een loshangend wiel. De Mercedes werd weggestuurd, terwijl de monteur de band nog niet had vast gemaakt.

Na 17 ronden haalde Rosberg Felipe Massa in voor de leiding. Massa had nog geen pitstop gemaakt. In de 19e ronde ging Vettel voorbij Sergio Perez, nadat die wel heel wijd ging. Vettel zat op dit moment in de punten als 9e. Na 20 ronden gereden te hebben reed Rosberg nog steeds aan de leiding voor Button en Hamilton.

In de 22e ronde opende Mark Webber de tweede pitstop ronde. Hamilton was de volgende na 23 ronden. In de volgende ronden kwamen ook de andere toprijders binnen. De kemphanen van vorig jaar Massa en Hamilton waren intussen hevig aan het vechten om de 11de positie, maar uiteindelijk kon Hamilton hem inhalen zonder brokstukken. Nu was het de beurt aan Webber voor een inhaalpoging op de Ferrari testrijder. Ook hij kwam zonder brokken voorbij de Braziliaan in de 27e ronde. Button had inmiddels Bruno Senna voorbij gereden.

In de 31e ronde kreeg Massa te horen dat hij Fernando Alonso voorbij moest laten. De Spanjaard reed op een andere strategie dan zijn teamgenoot. Alonso haalde even later ook de Force India in van Paul di Resta. Sebastian Vettel kwam na 32 ronden om nieuwe banden vragen en viel terug naar de 13de plaats. Heikki Kovalainen verloor veel tijd, toen het Caterham-team problemen had om de rechterachterband op de wagen te monteren.

In een zwaar gevecht tussen Hamilton en Perez was de Mexicaan zijn banden aan het stuk rijden. De Sauber-rijder was al meerdere malen fors in de remmen gegaan, waardoor de banden snel afsleten. Rosberg had inmiddels een pitstop gemaakt, maar kwam cruciaal voor het vechtend duo het circuit op. Perez ging uiteindelijk even later de pits in, waardoor Hamilton verlost was van de nummer twee in Maleisië. Jenson Button reed nu aan de leiding.

In de herhaling zagen we Webber wijd gaan in de 38e ronde, en deed hij bijna even een Vitaly Petrov nadat zijn wagen gelanceerd werd over een uitstekende kerbstone. De wagen kwam zonder schade weer op haar vier wielen terecht, zodat Webber kon doorrijden. In de 39e ronde kwamen Hamilton en Alonso samen de pits in. Hamilton behield zijn positie voor de Spanjaard. Een ronde later kwam Jenson Button binnen. Button verloor heel veel tijd, toen er ook bij McLaren een probleem was om de wieldop er op te krijgen. Dit was uitstekend nieuws voor Nico Rosberg. Zijn belangrijkste belager voor de Grand Prix-zege was nu weggevallen.

Felipe Massa reed met een andere strategie de race van zijn leven. Na 41 ronden reed hij als tweede, maar hield heel wat wagens op. In de 42e ronde kwam hij binnen. Met nog 13 ronden te gaan rijden werd er fel strijd geleverd voor de tweede plaats. Zeven rijders kwamen in aanmerking voor de tweede podiumplaats. Alonso was één van de ongelukkigen, nadat hij in een gevecht met Pastor Maldonado naast de baan ging. Even later deed Romain Grosjean een kopie van Alonso na een gevecht met opnieuw Maldonado. Wat volgde was een prachtig gevecht tussen beide heren zonder brokstukken. Ze reden meerdere malen met de wielen tegen elkaar waardoor uiteindelijk Maldonado het onderspit moest delven.

Na 47 ronden was ‘Britney’ Rosberg nog steeds op weg naar zijn eerste Grand Prix zege. Intussen werd er nog fel gevochten voor de tweede plaats tussen Räikkönen, Vettel, Button, Hamilton en Webber. Räikkönen verloor in het heetst van de strijd heel wat plaatsen, en viel terug van twee naar tien. De banden van de Fin waren helemaal opgebruikt. In de 50e ronde gingen beide Sauber rijders bijna naast de baan rijden op het rechte stuk. Kobayashi probeerde zijn teamgenoot met DRS in te halen, wat nog niet lukte.

Met nog vijf ronden te gaan, maakte Button een inhaalactie op Sebastian Vettel. De Duitser reed ook een magistrale race, nadat hij als elfde startte en even terugviel naar de vijftiende positie bij de start. Rosberg reed moederziel alleen aan de leiding. Op het einde lieten Alonso en Maldonado nog een prachtig staaltje stuurmanskunsten zien. Ook zij reden met de wielen tegen elkaar. In de voorlaatste ronde ging Hamilton voorbij Vettel, en in de laatste ronde ging Webber ook voorbij Vettel die terugviel naar de vijfde plaats.

Nico Rosberg won uiteindelijk de Grand prix. Jenson Button werd tweede en Lewis Hamilton voor de derde maal dit seizoen derde.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

;