Menu
© Red Bull

GP China: Rosberg wint zijn eerste race

33 reacties | 3769x gelezen
15-04-2012 10:46

|

De Duitser Nico Rosberg heeft zijn eerste Grand Prix zege beet. De Duitser was de snelste in de GP van China. In een ongelofelijk spektakelstuk tussen meerdere rijders werd Jenson Button uiteindelijk tweede. Lewis Hamilton werd derde en Mark Webber vierde. Wereldkampioen Sebastian Vettel werd keurig vijfde.

Bron: Formule1nieuws.nl

Bij de start ging Nico Rosberg als een pijl weg, maar het is vooral Jenson Button die de beste start maakte. Wereldkampioen Sebastian Vettel viel terug van plaats 11 naar 15. Bruno Senna liep lichte schade op aan de voorvleugel na een aanrijding met Felipe Massa, maar hij hoefde niet naar binnen.

Na zes ronden meldde Vettel dat hij nergens was op het rechte stuk wat snelheid betreft. De Force India van Paul di Resta was te snel voor hem. Vettel reed momenteel toen als veertiende rond. In de zevende ronde ging Mark Webber als eerste de pits binnen.

Na acht ronden reed Nico Rosberg nog steeds aan de leiding, met Michael Schumacher op 4 seconden. Button reed derde met Kimi Raïkkönen als vierde en Lewis Hamilton vijfde. In de tiende ronde kwamen Kamui Kobayashi en Sebastian Vettel binnen voor nieuwe banden.

Een ronde later kwamen Raïkkönen en Hamilton binnen. Hamilton maakte een plaats goed toen beide heren zij aan zij de pits uit vlamden. Webber kon Raïkkönen inhalen, maar even later maakte de Fin bijna contact met Webber toen hij de Australiër probeerde terug te pakken.

Na 13 ronden ging Schumacher als eerste Mercedes-rijder de pits in. Schumacher verloor een plaats aan Button. Rosberg maakte intussen een klein foutje. Even later stond Schumacher naast de baan met een loshangend wiel. De Mercedes werd weggestuurd, terwijl de monteur de band nog niet had vast gemaakt.

Na 17 ronden haalde Rosberg Felipe Massa in voor de leiding. Massa had nog geen pitstop gemaakt. In de 19e ronde ging Vettel voorbij Sergio Perez, nadat die wel heel wijd ging. Vettel zat op dit moment in de punten als 9e. Na 20 ronden gereden te hebben reed Rosberg nog steeds aan de leiding voor Button en Hamilton.

In de 22e ronde opende Mark Webber de tweede pitstop ronde. Hamilton was de volgende na 23 ronden. In de volgende ronden kwamen ook de andere toprijders binnen. De kemphanen van vorig jaar Massa en Hamilton waren intussen hevig aan het vechten om de 11de positie, maar uiteindelijk kon Hamilton hem inhalen zonder brokstukken. Nu was het de beurt aan Webber voor een inhaalpoging op de Ferrari testrijder. Ook hij kwam zonder brokken voorbij de Braziliaan in de 27e ronde. Button had inmiddels Bruno Senna voorbij gereden.

In de 31e ronde kreeg Massa te horen dat hij Fernando Alonso voorbij moest laten. De Spanjaard reed op een andere strategie dan zijn teamgenoot. Alonso haalde even later ook de Force India in van Paul di Resta. Sebastian Vettel kwam na 32 ronden om nieuwe banden vragen en viel terug naar de 13de plaats. Heikki Kovalainen verloor veel tijd, toen het Caterham-team problemen had om de rechterachterband op de wagen te monteren.

In een zwaar gevecht tussen Hamilton en Perez was de Mexicaan zijn banden aan het stuk rijden. De Sauber-rijder was al meerdere malen fors in de remmen gegaan, waardoor de banden snel afsleten. Rosberg had inmiddels een pitstop gemaakt, maar kwam cruciaal voor het vechtend duo het circuit op. Perez ging uiteindelijk even later de pits in, waardoor Hamilton verlost was van de nummer twee in Maleisië. Jenson Button reed nu aan de leiding.

In de herhaling zagen we Webber wijd gaan in de 38e ronde, en deed hij bijna even een Vitaly Petrov nadat zijn wagen gelanceerd werd over een uitstekende kerbstone. De wagen kwam zonder schade weer op haar vier wielen terecht, zodat Webber kon doorrijden. In de 39e ronde kwamen Hamilton en Alonso samen de pits in. Hamilton behield zijn positie voor de Spanjaard. Een ronde later kwam Jenson Button binnen. Button verloor heel veel tijd, toen er ook bij McLaren een probleem was om de wieldop er op te krijgen. Dit was uitstekend nieuws voor Nico Rosberg. Zijn belangrijkste belager voor de Grand Prix-zege was nu weggevallen.

Felipe Massa reed met een andere strategie de race van zijn leven. Na 41 ronden reed hij als tweede, maar hield heel wat wagens op. In de 42e ronde kwam hij binnen. Met nog 13 ronden te gaan rijden werd er fel strijd geleverd voor de tweede plaats. Zeven rijders kwamen in aanmerking voor de tweede podiumplaats. Alonso was één van de ongelukkigen, nadat hij in een gevecht met Pastor Maldonado naast de baan ging. Even later deed Romain Grosjean een kopie van Alonso na een gevecht met opnieuw Maldonado. Wat volgde was een prachtig gevecht tussen beide heren zonder brokstukken. Ze reden meerdere malen met de wielen tegen elkaar waardoor uiteindelijk Maldonado het onderspit moest delven.

Na 47 ronden was ‘Britney’ Rosberg nog steeds op weg naar zijn eerste Grand Prix zege. Intussen werd er nog fel gevochten voor de tweede plaats tussen Räikkönen, Vettel, Button, Hamilton en Webber. Räikkönen verloor in het heetst van de strijd heel wat plaatsen, en viel terug van twee naar tien. De banden van de Fin waren helemaal opgebruikt. In de 50e ronde gingen beide Sauber rijders bijna naast de baan rijden op het rechte stuk. Kobayashi probeerde zijn teamgenoot met DRS in te halen, wat nog niet lukte.

Met nog vijf ronden te gaan, maakte Button een inhaalactie op Sebastian Vettel. De Duitser reed ook een magistrale race, nadat hij als elfde startte en even terugviel naar de vijftiende positie bij de start. Rosberg reed moederziel alleen aan de leiding. Op het einde lieten Alonso en Maldonado nog een prachtig staaltje stuurmanskunsten zien. Ook zij reden met de wielen tegen elkaar. In de voorlaatste ronde ging Hamilton voorbij Vettel, en in de laatste ronde ging Webber ook voorbij Vettel die terugviel naar de vijfde plaats.

Nico Rosberg won uiteindelijk de Grand prix. Jenson Button werd tweede en Lewis Hamilton voor de derde maal dit seizoen derde.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties


Rookie

Nicooo Rosberg :clap::clap::clap:. Prachtige race jongen!!!

Maar wat een spektakel stuk zeg om de tweede positie. Dit is voor mij één van de mooiste races uit die 25 jaar dat ik F1 kijk.

1 15-04-2012 10:49:45

Helemaal mee eens MikelS

Dit was het opstaan waard.Wat een fantastische race heeft Nico gereden.

Jammer voor Schumi en Raikkonen.Had het ze graag gegund.

En Senna, tja iedereen weet nu wel dat ik vertrouwen heb in die jongen!

15-04-2012 10:53:09
bvonk
Moderator

Wat een race! Veel wagens hebben een andere snelheid op zaterdag dan in de race. Behalve dan Rosberg die heeft erg strak gereden maar ook wel gebruik kunnen maken van de gevechten er achter. We krijgen toch wel een mooi seizoen verwacht ik. McLaren er mooi terug gekomen ondanks de lange pit en vele gevechten. Op naar Bahrain!

Hamilton WK leider! :clap:

0 15-04-2012 10:59:17
ToonS
Senior Member

En daar is ie dan eindelijk... de verdiende overwinning voor Rosberg. Goed voor Mercedes. Fantastische race van Nico. Wel opmerkelijk na de race de omhelzing van Norbert Haug met zowel Rosberg als Hamilton. Het leek wel een team zo. Voortekenen ?
Weer goed van Button. Jammer voor Alonso. Zeer boeiende race waarin veel geburde. Zo mogen we ze vaker zien.

2 15-04-2012 11:09:49
bvonk
Moderator

@toons
Haug heeft ook een paar jaar met Hamilton gewerkt bij McLaren. Denk dat dat vooral mee speelt.

15-04-2012 11:12:47
Chauf
Silver Member

Yes, niet verwacht van Nico,. geef ik toe. Dacht dat hij zou inkakken in de race. Was wel een mooie race met veel actie. Al blijf ik een kritiekpunt vinden dat DRS nodig moet zijn om (kunstmatig) inhalen te bevorderen.
Ben benieuwd, volgende week kan ik het niet zien.

15-04-2012 12:15:44
Deefje
Silver Member

Nooit meer van de kalender halen deze race,wat een juweeltje.

Eindelijk heeft Rosberg dan zijn 1e overwinning beet.En nog op dominante wijze ook.Schumacher kon hem ook niet bij houden al was Schumacher waarschijnlijk wel 2e geworden.Maar als ze de wielen niet goed vastzetten dan wordt het lastig om verder te rijden.

Mercedes heeft nu dus gewoon een winnende auto...

Ik vond Massa vandaag ook redelijk,hij heeft toch zijn neus weer een beetje van voren laten zien.

Jammer van Raikkonen,ik dacht echt dat de 2e plaats voor hem was.

Dat was een toprace,jammer dat we volgende week naar een circuit gaan waar de races nog nooit spektakel hebben gebracht.

1 15-04-2012 11:31:40
bvonk
Moderator

@Dreefje
We hebben Bahrain nog nooit gezien met deze banden of DRS. Daarnaast zitten veel teams toch dicht bij elkaar dus is nog maar de vraag hoe spannend het gaat worden. Daarnaast zal er ook wel een apparte sfeer zijn om deze omstrede race.

15-04-2012 11:36:39
Mikerider
Senior Member

Wat heb ik lopen vloeken toen Schumacher uitviel. Weer door domme pech, had hem veel meer gegund.
Gelukkig maakte de fantastische race het nog enigzins goed. Heb zonder regen, crashes of bij een ontknoping van een kampioenschap zelden zo vaak op het puntje van de bank gezeten. 3 Races drie verschillende winnaars. Het hele veld ondanks verschillende set-ups, tactieken en strategieen zo dicht bij elkaar. Dit heeft alle ingredienten om 1 van de mooiste /spannendste raceseizoenen sinds jaren te worden.
Op naar bahrein!

0 15-04-2012 11:34:55
2Fast4You
Senior Member

Liever shumi ofhamilton of kimi gezien dan [d">[color=000099">knip[/color">[/d"> rosberg kvind er geen reet aan die [d">[color=000099">knip[/color">[/d">
Maja shumi en zij komen nog wel in gevecht wel goed voor mercedes iig blijfft toch een grap nicole ros berg ook met van [d">[color=000099">knip[/color">[/d"> vettel fingertjes erg jammer dat button ook pech had maargoed tmag ook wel een keer 100 taces 1 overwinnings tis maar wat je knap vindt jeuj erg goed hoor

[color=000099">Edit Schuki: Een beetje normaal taalgebruik graag[/color">

4 15-04-2012 11:44:35
Dexter
Silver Member

[quote]Liever shumi ofhamilton of kimi gezien dan [b]knip[/b] rosberg kvind er geen reet aan die [b]knip[/b] Maja shumi en zij komen nog wel in gevecht wel goed voor mercedes iig blijfft toch een grap [b]knip[/b] ros berg ook met van vieze vettel fingertjes erg jammer dat button ook pech had maargoed tmag ook wel een keer 100 taces 1 overwinnings tis maar wat je knap vindt jeuj erg goed hoor[/quote]

Oef, hier komt een beetje frustratie naar de oppervlakte :lol:

15-04-2012 11:57:44
Danny006
Rookie

Snap er geen hol van wat je zegt .. zal google translate proberen..

15-04-2012 11:58:15

Rookie

He 2Fast4You, Button had ook meer of 100 GP's nodig voor eerst zege, en die is intussen al eens WK geworden ;-)

15-04-2012 12:03:37
eddieveens
Junior Member

Zolang je zelf maar begrijpt wat je typt. Want het lijkt nergens op.

15-04-2012 23:54:07

@ Chauf: o.a. Lewis heeft laten zien dat het niet per se op het lange rechte stuk hoeft in Shanghai, er zijn meer punten om in te halen. Volgens mij zijn de meeste inhaalacties op andere punten van het circuit gebeurd dan tijdens de DRS zone :lol:

on: Het zou spannend zijn geweest als Michael niet was uitgevallen, wetende dat Rosberg vaak ijzersterk is met een zware wagen, waar Schumacher vaak het eindpunt kiest om te rammen. 3x is scheepsrecht, hopelijk volgende week weer Mercedes vooraan!

Rosberg, top-coureur! Mede door een hele slimme strategie en een fantastische pace de overwinning weten te behalen. Achter hem ook echt petje af voor vele coureurs zoals Lewis, Jenson, Kimi, Kamui en Sergio. Top om te zien dat ze veel lef hebben getoond! Een van de mooiste races tot nu toe sinds de introductie van de Double Diffusor!

Wederom problemen voor Vettel: frustraties? Nadat hij door Jenson werd ingehaald zag je een paar kleine foutjes. Misschien mede dat de banden op waren maar goed, uiteindelijk wederom achter Webber geëindigd. Top voor Webber!

Massa, proficiat! Slechts op 5,5sec achter Alonso geëindigd, echt netjes van hem dat hij de Ferrari richting het juiste spoor weet te drijven. Na de eerste 2 races heeft hij duidelijk de meeste verbetering gemaakt, hoewel Rosberg natuurlijk met een overwinning ook echt heeft laten zien dat Mercedes mee gaat strijden voor het kampioenschap!

Overall, 3 races, 3 verschillende winnaars. Mooi om te zien dat het in China zo dicht bij elkaar zat, hopelijk zien we de uitslag pas vallen tijdens de laatste Grand Prix! Dan hebben we inderdaad, zoals voorspeld, een geweldig/spannend seizoen te gaan!

0 15-04-2012 12:25:42
ijsman
Silver Member

het mooiste moment was toch wel de" take off "van Webber, verder heb ik ondanks onze teleurstelling wel een mooie race gezien.

0 15-04-2012 18:37:10
leo1954
Gold Member

Gefeliciteerd Nico! Gewonnen met overmacht, nooit echt bedreigd geweest. Leuk voor Mercedes ook. Tegen alle verwachting in hadden juist de andere teams last van de banden. Het moest er een keer van komen voor Rosberg, ik werd al bang dat hij het eeuwige talent zou blijven.

Spannende race voor de tweede plek. Was vooral onder de indruk van Webber en Grosjean. Die Grosjean vind ik echt een aanwinst, wat een vechter zeg en wat een snelheid. Eigenlijk had iedereen wel een goede race. Maar ja die banden hè.

0 15-04-2012 20:49:25
Gianca
Silver Member

Genoten van deze race! Vooral het einde!
Wat heerlijk al die gevechten en wat een geweldig resultaat.
Op hyves hadden ze een poll wie zou winnen vandaag en ik durfde 'm wel aan. :-D

Verder moet ik wel lachen om al die edits bij een zeker lid.
'knip, knip, knip'

1 15-04-2012 21:48:23
HerIceMan
Senior Member

Voor de aardigheid een recente poll gaan opzoeken en (via de laatste poll) teruggevonden: Op de vraag of Mercedes dit jaar een overwinning zou halen en wie dan, zeiden 659 pollers dat Shumacher dat zou doen, er waren gelukkig ook 109 die dachten dat Rosberg dat zou voor mekaar brengen.
Great job Nico.

15-04-2012 23:11:08
Mr_Hond
Gold Member

Mooie race en goed gedaan van Rosberg en ook terecht gewonnen natuurlijk.
De situatie optimaal benut en goud uitgespeeld, helaas geen 1-2tje maar je kan niet alles hebben.
Een mooie dag voor Rosberg om als Duitser uit de schaduwen van Schumacher en Vettel te komen.
Dat zal hem blij maken, en een blije Rosberg hebben we een tijd niet meer gezien.

Maar nog steeds een slag om de arm.
Dit was een uitzonderlijk koude race die niet veel meer gaat voorkomen.
En dus ook een uitzonderlijk lage baan temperatuur en dus makkelijker om je banden onder controllen te krijgen, daarom zag je teams ook voor een 2 stopper gaan.
Als MercedesAMG in Barhain maar het echt warm gaat worden ook op eigen kracht op het podium kan komen kunnen ze een gevaarlijke outsider worden in het kampioenschap.
Maar hoe warmer het wordt hoe meer problemen teams met de banden gaan hebben.
Dus ik denk dat het nu nog te vroeg is MercedesAMG als titel kandidaat te benoemen.
Want volgende race kan zomaar weer drama zijn.

En McLaren een beetje pech met de mindere start posities en veel verkeer in de race.
Dat heeft ze veel opgehouden en die slechte pitstop hielp ook niet meer.
Als Hamilton van de P2 had kunnen vertrekken had de race heel anders kunnen lopen.
De snelheid zat er toch wel in daar, en bij Webber trouwens ook.
Want die 2de plek die Vettel in handen had was van af het begin virtueel en tactisch gedaan en moest daardoor veelte lang op zijn banden door, dat had het team toch moeten weten.

0 15-04-2012 23:41:48
;