Menu
© Mercedes
Raceverslag

GP België: Lewis Hamilton wint, Max Verstappen valt uit, Stoffel Vandoorne veertiende

11 reacties | 869x gelezen
27-08-2017 16:05

EvDelft | Lewis Hamilton wist een late aanval van Ferrari, met name van Sebastian Vettel, af te slaan en schreef de Grote Prijs van België op zijn naam.

Bron: PlanetF1.com

Hamilton vertrok van pole positie en wist, ondanks verwoede pogingen van de Duitser, aan kop te blijven in de eerste ronde. Mercedes haalde haar coureurs het eerst binnen, en Ferrari maakte geen aanstalten te pareren. Dat hield in dat Sebastian Vettel, nadat Mercedes was gestopt, aan de leiding ging, gevolgd door Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo en Valtteri Bottas.

Uiteindelijk ging Vettel in ronde 14 nieuwe banden halen, terwijl Hamilton de leiding overnam van Kimi. Hamilton had er goed de snelheid in zitten. De Fin besloot direct nieuwe banden te halen, waarna hij op de vierde plek terug kwam op de baan, tussen Bottas en Ricciardo in. Echter, Kimi kreeg een 10 seconden straf uitgedeeld omdat hij eerder in de race onder dubbel gezwaaide gele vlaggen niet genoeg snelheid uit zijn auto haalde. Na deze stop van 10 seconden kwam hij als zevende de baan weer op.

Aan kop was het Sebastian Vettel die de jacht op Hamilton had geopend en hij wist uiteindelijk tot op één seconde te komen. Daarna verhoogde Lewis het tempo iets en het verschil tussen de twee leiders in de tussenstand fluctueerde licht.

In ronde 30 kwam de safetycar op de baan. Sergio Pérez en Esteban Ocon, de teamgenoten bij Force India, hadden het al een tijdje met elkaar aan de stok. Dat ging fout en de voorvleugel van Ocon ging eraan, evenals de achterband van Pérez. Zowel Hamilton als Vettel doken meteen de pitstraat in. Hamilton koos voor de zachte band en Vettel koos voor de ultrazachte variant.

Zodra de safetycar de baan verliet, zette de Duitser de aanval in, maar die mislukte. Daarna was het de taak aan Hamilton aan kop te blijven - en dat lukte hem. De Brit reed naar de zege toe en halveerde daarmee zijn achterstand in punten tot zeven.

Wat Vettel niet lukte, lukte Ricciardo wel: hij kon Bottas inhalen en wist daarmee de derde podiumplek voor zich op te eisen. Red Bull had gehoopt met beide auto's in de punten te rijden, maar dat mocht niet zo zijn: Max Verstappen viel in ronde 8 al uit met een verlies aan vermogen. Hoofdschuddend zette hij zijn wagen aan de kant. "Ongelooflijk. Ik kan het echte niet geloven", zei hij.

Räikkönen wist nog een goede inhaalrace te rijden en werd vierde, ook vóór Bottas. Nico Hülkenberg pakte de zevende plek, Romain Grosjean, Felipe Massa - die als zestiende van start waren gegaan - en Carlos Sainz maakten de top tien vol.

Het weekeinde van Force India was een nachtmerrie. Bij de start raakten beide coureurs elkaar en Pérez duwde Ocon nog vóór de eerste bocht in de pitmuur. Beiden kwamen zonder schade weg. De Mexicaan kreeg een vijf seconden straf omdat hij nadat hij Romain Grosjean van de baan had geduwd, de Fransman had ingehaald, maar weigerde de plek terug te geven. Tijdens zijn pitstop loste Sergio zijn vijf seconden in, waarna Ocon ook binnen kwam. Die was niet blij achter zijn teamgenoot en wilde hem inhalen, wat in een tweede botsing tussen de teamgenoten resulteerde. Wederom duwde Pérez zijn teamgenoot de muur in. Ocon beschadigde daarbij zijn voorvleugel. Pérez zelf kreeg een lekke band. De Mexicaan zou later in de race uitvallen.

Fernando Alonso had een goede start. Hij reed na de eerste ronde op de zevende plek, maar twee ronden later alweer op de tiende. Uiteindelijk viel hij vanuit de veertiende positie uit, in ronde 27. Toen hij zijn auto in de garage had geparkeerd, liet hij weten dat dit beschamend slecht was. Stoffel Vandoorne reed de race wel uit, als veertiende.

Pascal Wehrlein was de eerste uitvaller van de race.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

bengelke
Gold Member

man, wat een saaie race. Ik vraag me wel af, hoe het komt dat verstappen zoveel uitvalt. Die staat meer neffes de baan, dan hij in de auto zit. Zijn teamgenoot rijdt toch ma mooi naar de derde plek, met dezelfde auto.........

1 27-08-2017 16:13:15
bvonk
Moderator

Vorige keer was het zijn teamgenoot met de problemen, het is dus echt niet alleen Max. Was de wagen heel gebleven dan was Max minimaal P3.

27-08-2017 16:20:54
Camiel221
Nieuwspress

dat vragen de meeste zich af bengel waarom max een stuk schroot van een motor in zn auto heeft zitten en ricciardo niet ;)
Maar zo gaat dat in wel meer teams, dat een coureur alle pech heeft en de ander lachend prijzen pakt.

Naar opnieuw een incident bij Force india is het nu denk ik wel duidelijk voor iedereen waarom Ferrari niet voor perez is gegaan, het is een heethoofd en totaal geen teamplayer maar iemand die het hele teambalans kan ver******. Verder was de race niet heel spanend pas na de safetycar konden we weer wat genieten. Netjes gereden van lewis die wss de GP van monza ook wel zal winnen omdat het daar ook puur op vermogen neer komt. Waardoor vettel en lewis wss gelijk staan in punten na monza. De circuits daarna zullen allemaal gelijkwaardig zijn of in het voordeel van ferrari. Op amerika na want daar is Lewis meestal gewoon supersnel, dus het wordt nog een spannend eind van het seizoen

0 27-08-2017 16:18:59
Speedster
Bronze Member

Of Max 3de was geworden betwijfel ik....raikonnen kreeg penalty in gele vlag situatie van Max. Maar mr. Marko moet die klite renault en die hoofdpik een goede schop in de kloten geven. Dit kan toch niet!!! Honda heeft een betere stijgende lijn te pakken dan renault. Ik mag toch hopen dat ze bij renault voor 2018 met een motor gaan ko.en waar je u tegen zegt. Als je verdomme nu geen verbeteringen doorvoert of ontwikkeld voor deze motoren hoop ik dat renault een puike motor in elkaar zet. Waar zijn ze nu anders mee bezig zou je gaan afvragen.

2 27-08-2017 16:47:34
bengelke
Gold Member

ik heb vernomen, dat ze die eerst alleen in de fabriekswagen gaan inbouwen. Als alles goed gaat, bezorgen ze die midden volgend sezoen aan red bull :D :P

27-08-2017 17:44:27
Jan1947
Bronze Member

Waar heb je dat vernomen Bengelke? Volgens mij klets je maar wat in de rondte

27-08-2017 19:25:15
Sicko
Gold Member

Slaapverwekkende grand-prix, ik kan het geen race noemen. De ene rondjesrijder wint het van een andere rondjesrijder. Als derde eindigt dan, niet geheel zònder mazzel, dan wèl een echter racer die laat zien waarvoor het publiek naar het circuit komt. En het mag overduidelijk zijn dat het publiek op Spa o.a. voor de racer Verstappen is gekomen en zeker niet voor de standaard rondjesrijders.

4 27-08-2017 18:05:23
bengelke
Gold Member

die "racer" lag wel as eerste deruit.......... :-D

27-08-2017 18:11:46
bvonk
Moderator

@bengelke
Dan heb je niet goed opgelet, eerste uitvaller was Wehrlein.

27-08-2017 18:29:57
Sicko
Gold Member

@Bengelke

Waarom kijk jij de F1? Zie je graag een strijd tussen racers zoals Ricciardo, Vandoorne, Verstappen, Ocon of de optocht van de ouwe meuk in de snellere wagens die alleen maar op safe rijden?

27-08-2017 20:46:40
Nafta
Senior Member

Ff niveau bengelke:
Hocky Nederland - Belgie: 2x hoofdprijs voor NL.
Formule1 Nederland - Belgie: 67-1

Ik kijk ook graag fietsen net als Alonso. bengelke kan nog wat leren van jose de cauwer en michel wuyts.

28-08-2017 00:09:26
;