Menu
© Toro Rosso
Nieuws

Tost denkt dat budgetplafond door te drukken is

3 reacties | 586x gelezen
06-01-2017 11:01

EvDelft | Tost, de teambaas van Toro Rosso, heeft het idee dat een verplicht maximum budget voor teams niet kan werken, verworpen. Volgens hem kan de FIA dat zeker implementeren.

Bron: TheCheckeredFlag.co.uk

Liberty Media, de nieuwe eigenaar van de Formule 1, gaat volgens aanhoudende geruchten onderzoeken of het mogelijk een budgetplafond kan invoeren. Tost weet dat de almaar hoger wordende kosten in de Formule 1 moeten worden aangepakt, omdat hij van mening is dat de hoeveelheid geld die de fabrieksteam uitgeven niet langer haalbaar is.

Ondanks de zorgen van Sergio Marchionne, de president van Ferrari, denkt Tost dat de FIA zeker de mogelijkheid heeft de geldstromen van de teams in de gaten te houden zodat geen enkel team meer kan uitgeven dan dat het mag doen, zelfs als zij de prijs verdubbelen die onderdelen kosten om zo andere zaken te verdoezelen.

Tost: "Je kunt elk team bijvoorbeeld € 150.000.000 geven en de FIA daar de controle over laten houden. De grote teams zullen roepen dat het niet mogelijk is de kosten onder controle te houden, maar dat is klinkklare onzin. Hier bij Toro Rosso weten we alles over hoe je kosten in de hand kunt houden."

"Velen zeggen dat je de ontwikkeling niet onder controle kunt houden - ook al onzin. Als je niet wilt dat alle uitgaven bekend worden, is dat heel makkelijk: de FIA zou het team dan twee keer de prijs voor de onderdelen moeten rekenen. En dan moet je maar eens zien hoe snel alle bonnetjes ingevuld gaan worden", aldus de teambaas.

"De kosten moeten gewoon in de hand gehouden worden. Het zou niet zo mogen zijn dat een team € 450.000.000 per jaar uitgeeft. Aan de andere kant onderhandelen we over een paar centen wanneer het op de straatauto's aankomt. Zelfs de fabrikanten kunnen dit soort bedragen niet eeuwig blijven volhouden. Het is niet te doen. We geven veel te veel geld uit in de Formule 1", besloot de Oostenrijker.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

Misjab
Gold Member

Het is inderdaad doenbaar om minder geld uit tegeven, maar het is ook heel doenbaar om veel kosten te verstoppen. De motor kan bijvoorbeeld ontwikkeld worden voor in een super straat auto, coureurs kunnen merendeel salaris via sponsordeals ontvangen etc etc. genoeg creatieve mogelijkheden voor een creatief bedrijf dat gewoon het geld WEL wil utgeven (vooral bij Ferrari en McLaren etc).
dus lijkt me moeilijk om goed te controleren

1 06-01-2017 12:36:42
EvDelft
Moderator

Klopt. Ik heb daar jaren geleden, toen het budgetplafond voor het eerst ter sprake kwam, een mooi artikel over geschreven. Ik ga eens kijken of dat nog te vinden is...

06-01-2017 15:38:35
;