Menu
© Red Bull

Horner: "Teamorders zouden de foute keuze zijn geweest"

5 reacties | 2321x gelezen
03-10-2016 16:58

Camiel221 | Teambaas Christian Horner is van mening dat het een foute keuze zou zijn geweest om teamorders te gebruiken bij de GP van Maleisië. Hij zou het niet eerlijk vinden tegen over beide coureurs die op dat moment vochten voor hun positie op de baan.

Bron: Motorsport.com

Horner heeft de afgelopen GP een paar benauwde momenten aan de pitmuur meegemaakt. Daniel Ricciardo en Max verstappen gebruikten beide een andere strategie tijdens de race. Dit betekende dat ze elkaar tegen zouden komen op de baan en met elkaar zouden vechten voor de positie.

Echter heeft Horner er voor gekozen om in de twee situaties waar dit mogelijk was, geen teamorders te gebruiken. Het was zijn prioriteit om het eerlijk te houden tegenover beide coureurs.

De eerste keer dat dit gebeurde was wanneer Verstappen het gat naar Ricciardo dicht reed en nog steeds minder achterstand had dan de tijd die Hamilton nodig had om een pitstop te maken, de zogenaamde pit-window. Dit betekende dat het een logische keuze zou zijn geweest om Verstappen via teamorders langs Ricciardo te laten gaan. Na de race legde Horner uit waarom het team besloten had om het duo te laten racen tot het eind.

‘’Op dit moment was het al duidelijk dat Max door zou gaan tot het einde van de race. Toen we aan Daniel vroegen of hij door kon gaan tot het einde van de race was zijn eerste reactie 'ja'. Op dat moment waren zijn banden zeven ronden oud en was hij al in gevecht met Max. Dat is de reden dat er geen teamorders werden gegeven, het enige wat ze moesten doen is elkaar respecteren op de baan. Dat resulteerde uiteindelijk in een mooi gevecht met respect voor elkaar en al het personeel dat ze vertegenwoordigen.’’

Op de vraag of het team het niet belangrijk vond dat ze voor Hamilton zouden zitten na zijn tweede pitstop, gaf Horner dit antwoord: ‘’We wisten dat Hamilton zou stoppen. Als hij een nieuwe set banden mee kreeg dat zou hij ons toch weer ingehaald hebben. Dus dat zou ons niks opleveren, wat wij belangrijker vonden is wat er achter ons gebeurde. Als Ricciardo zijn plek verloren zou hebben aan Verstappen, dan hadden we Ricciardo meteen binnen laten komen om hem te beschermen tegen Nico en een derde plek veilig te stellen.’’

Op het moment dat Hamilton zijn motor het begaf was Ricciardo zijn positie op de baan van cruciaal belang, het betekende dat hij de raceleider was. Red Bull wist dat beide coureurs binnen laten komen voor een pitstop de beste manier was om de overwinning veilig te stellen. Vanaf dat moment was het ook niet meer dan logisch geweest om beide coureurs niet verder te laten vechten met elkaar. Op die manier had Red Bull de eerste en tweede plek veilig kunnen stellen zonder spanning aan de pit muur. Toen Horner gevraagd werd of hij dit van plan was vertelde hij: ‘’Nee, ik vertelde beide coureurs dat ze vrij waren om te racen. Ik vertelde ze alleen om de 43 punten die we konden scoren als prioriteit te stellen. Ze hebben dat gedaan en ik denk dat het verder geen probleem was om ze te laten racen. Ze waren in dezelfde motormodus en zelfde vermogensmodus, er was dus geen voordeel voor een van de coureurs."

Verstappen leek lichtjes gefrustreerd aan het einde van de race omdat hij de kans voor de overwinning mis liep. Volgens Horner was Max gewoon tevreden over hoe het team het heeft aangepakt. ‘’Hij is er helemaal tevreden mee", vertelt Horner. ‘’Max heeft alles geprobeerd om de race te winnen, het beslissende moment was toen ze zij aan zij reden in bocht 5 en 6. Na de race is het allemaal besproken en ze zijn beide tevreden met hoe het is afgelopen", sluit Horner af.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

Binatang
Silver Member

Max mocht niet winnen. Punt !

1 03-10-2016 20:16:20
Misjab
Gold Member


Binatang schreef:
Max mocht niet winnen. Punt !


Dat geloof ik helemaal niet!. Ik vind het een goede uitleg die Horner hier geeft. MAX heeft zn kans gehad, als hij met zijn betere snelheid en nieuwere banden RIC had ingehaald en ervoor was gebleven, had hij als eerste naar binnen gemogen en had ie gewoon gewonnen.
Hij had gewoon pech dat die neutralisatie kwam toen die kwam, anders had hij nog mer kandsen gehad om RIC voorbij te komen en had hij waarschijnlijk ook gewonnen.

Gewoon goed gereden en pech. Volgende keer meer geluk en klaar.

04-10-2016 07:51:13
cajos
Bronze Member

Het team zal wel denken dat Ricciardo ook het hele jaar zijn best heeft gedaan en dus door nu ook een overwinning voor hem te regelen dat toch wel de kers op zijn taart is.En ik vind daar ook niets verkeerd aan.

0 03-10-2016 20:49:50
Camiel221
Nieuwspress

Ik denk dat max wel mocht winnen maar er zat niet meer in dan een aanval, een aanval die Ricciardo af wist te slaan. Op het eind reed max op iets oudere banden en moest een gat van 3 seconden dichten. En zoals er vermeld staat had hij ook geen vermogen of motorvoordeel wat hij kon gebruiken. Max hij uiteindelijk maar 1 kans in de race en die pakte niet succesvol uit..

0 03-10-2016 23:39:28
maus_weed
Member

100% team order.

0 05-10-2016 02:56:33
;