Menu
©

[Column"> F1 coureurs en hun nicknames

11 reacties | 5068x gelezen
31-05-2011 00:01

|

Fingerboy, The Flying Fin, Teflonso…Het zijn maar een paar bijnamen die de F1 coureurs krijgen. Deze nicknames worden gecreëerd door de pers en de fans op basis van hun persoon, maar vooral voor hun prestaties en daden op het circuit. Hieronder vind je een selectie er van. Om te beginnen halen we er eerst wat oud coureurs bij. Alain Prost werd ‘Le Professeur’ genoemd, omdat hij als een rijdende rekenmachine naar de winst reed. ‘The Flying Fin’ vloog tijdens de GP van Australië hard in de banden op het circuit van Adelaide in 1995. Gelukkig kon Mika Hakkinen op het nippertje gered worden van de dood, en won hij alsnog twee wereldtitels. Zijn landgenoot Kimi Raïkkönen werd ‘The Iceman’ genoemd. De man was één van de snelste rijders in de Formule 1 en ijzingwekkend rustig. Tijdens interviews was hij haast echter ook onverstaanbaar en een saaie gozer. Raïkkönen was niet altijd saai, zo viel hij eens naar het benedendek op een boot toen hij wederom teveel Wodka ophad. De huidige coureurs dan. Lewis Hamilton is nog één van de weinig overgebleven true racers in de F1. De man komt telkens naar het circuit om zijn ding te doen, maar wanneer hij tweemaal in een week loopt te zeuren over zijn medecoureurs wordt hij meteen gebombardeerd tot Lewis ‘Huilmilton’. Zijn teamgenoot Jenson Button wordt gewoon vertaald naar ‘De Knoop’. Ook ‘Press the button’ wordt wel eens gebruikt. Op Twitter is zijn tweelingbroer @FakeJensButton actief, waar je kan lezen wat de knoop nou echt denkt.
Volgens sommige heeft Jérôme ‘Jerommeke’ d’ Ambrosio de teams maar voor het uitkiezen. De Belg is zo goed, dat hij iedereen naar huis rijdt. ‘Rubinho’ Barrichello, de man die allicht de geschiedenis zal ingaan als de Grootste Nummer 2 ooit, heeft tegenwoordig wel over alles en nog wat iets te zeggen. Reden temeer dat hij vaak ‘Cryboy’, ‘Crybaby’ of ‘Babybello’ wordt genoemd. De term ‘BabySchumi’ hoor en lees je ook zo nu en dan. Als we de pers en de fans mogen geloven, dan heeft Michael Schumacher geen twee kinderen maar drie met Sebastian Vettel. Dit zou nog goed kunnen ook, aangezien Schumacher met zijn 42 jaar de oudste geit is in de Formule 1. Nico ‘The Hulk’ Hulkenberg zorgde voor de eerste pole van Williams in Brazilië vorig jaar sinds 2005, toch werd hij aan de kant gezet voor paydriver en de schurk van de Lewis ‘Huilmilton’ fans Pastor Maldonado. ‘Golden Boy’ Nico Rosberg, ook wel Britney genoemd, krijgt zijn erenaam voor zijn mooie blonde haren. In het begin van zijn F1 carrière was er verwarring of het nou een jongen of een meisje was. We mogen natuurlijk niet Jarno ‘The Trulli train’ vergeten. De man was ongelofelijk snel over één rondje, maar tijdens de race hield hij iedereen op. De FIA heeft uiteindelijk na al die jaren de noodkreet van de fans begrepen met de invoering van DRS en sterk in prestatie verschillende Pirelli banden. Andere uitvindingen zoals de F(art)-Duct zorgden voor weinig invloed op het inhalen. Deze nicknames vallen al bij al nog redelijk mee. Je hebt dan coureurs die hard worden aangepakt. Neem nu Michael ‘Der Maestro’ Schumacher, de dirigent van het Italiaanse volkslied. De man is momenteel de succesvolste F1 coureur ooit. Hij heeft heel wat fans rondlopen, maar voor elke fan, heb je twee haters. ‘Schuey’ wordt ook wel ‘The Cheater’ genoemd, naar aanleiding van zijn gedurfde acties in Australië 1994, Jerez 1997 en zijn parkeer skills tijdens de GP van Monaco 2006. ‘Scumacher’ is er ook zo één in Engelse begrippen. Je leest het goed, ze hebben voor het gemak even de letter ‘h’ weggelaten.
De mensen van de Ferrari clan die werd gesticht op 13 mei door hun Heilige Leider AeroXxx, zetten beter nu hun computer af, voor die door het raam vliegt. Fernando ‘de Regenkoning’ Alonso kreeg vorig jaar nog uitgebreid deze eretitel toegeschoven. Dit bijnaampje werd snel weer afgevoerd, toen onze ‘Regenkoning’ tijdens de GP van België bij een paar spatjes regen gedurende de wedstrijd in de vangrail knalde en het vervolg van de race van op de zijlijn mocht toekijken. ‘Teflonso’ is volgens de Engelsen een verwijzing naar de GP van Singapore 2008. Nederland zou Nederland niet zijn om dit gemakshalve te vertalen naar ‘Schandalonso’ waarbij de schandalen waarin hij rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken is, van tijd tot tijd nog eens breed uit te smeren. Om het nog gekker te maken, werd Alonso na de GP van Spanje van vorige week meteen gebombardeerd tot ‘+ ONE LAP’, of ‘One lap behind’ toen hij vernederd werd en op een ronde gereden werd door Vettel en Hamilton. Gelukkig kan ‘Handlonso’, zo werd hij ook nog wel genoemd toen zijn hand meer uit de cockpit hing om eens ‘vriendelijk’ naar de achterliggers te zwaaien, steun zoeken bij Sebastian ‘The Crash kid’ Vettel. Vettel deed vorig jaar in Turkije zijn naam alle eer aan toen hij als een idioot uit de GP crashte, na een aanrijding met Mark Webber. Het toppunt was dat Vettel met zijn vinger aantoonde dat Webber een gek was. Dit brengt ons meteen naar zijn volgend koosnaampje. Je kan nergens kijken en lezen zonder dat je de naam ‘Fingerboy’ ziet. Telkens wanneer Vettel de pole pakt of een GP wint zie je steeds diezelfde vinger in de camera. Alhoewel het begint te vervelen, is het toch beter dat we ‘maar’ één vinger zien, en geen twee vingers, zoals toen hij tweede werd in China achter Hamilton. We kunnen nog wel even doorgaan met nicknames op te sommen, want er zijn er nog genoeg voor handen. De F1 en haar fanbase zal blijven nieuwe namen verzinnen voor de coureurs. Voor de ene is het gewoon leedvermaak, voor de andere zorgt het voor grote frustraties. Sommige zullen met de tijd niet meer genoemd en vergeten worden, echter andere zullen blijven en zou oud worden als onze Bernie ‘The Midget’ Ecclestone.

Bron: MikelS


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

MadMarkie
Diamond Member

Zo eindelijk een topic waar we even de namen kunnen verdraaien ;-). Leuk stukje Mike :-).

0 31-05-2011 00:11:40
SFerrari
Senior Member

wat een geweldige column, vooral dat stukje over Jerommeke:lol:

Ik ben geneigd om Petrov "the Flying Russian" te noemen na zijn crash in Maleisië.

Webber "the frog", omdat hij altijd zo'n kikkersprong maakt als hij heeft gewonnen. Tsja ff denken hoor:-D

Nee, dit was het zo'n beetje wat ik kon verzinnen.

Mooie column:-D

1 31-05-2011 00:12:01
Arno666
Bronze Member

Niki Lauda;de rat.
Keke Rosberg ;the flying fin.
Prost;Le Professeur.
Hunt the shunt.
Jos the boss.

31-05-2011 00:26:11
Gianca
Silver Member

Geweldige column, Mike. :-D

Wat dacht je van 'Grindbak-Verstappen' en 'FerHando'?
En hier en daar ving ik in een grijs verleden ook 'Kwalbers' of 'Tankinstallatie Albers' op. :-P

Allemaal leuk. Denk dat bijna iedereen wel een nickname heeft, wat door een ander is gegeven. :-D

0 31-05-2011 00:17:31
speedyms
Silver Member

Leuk stukje Mikels! :-)

Ach,nickname's zijn leuk als ze maar niet te denigrerend worden zoals Kwalonso,Schubagger en Huilmilton.
Nickname's moeten naar mijn idee een bepaalde toegevoegde waarde hebben en niet coureurs als een soort van nitwits wegzetten.
Dat sommige mensen bepaalde coureurs niet hoog hebben zitten is nog tot daar aan toe,maar het hoeft naar mijn mening niet te beledigend te worden.

0 31-05-2011 00:26:03
leo1954
Gold Member

Met genoegen gelezen, je kan er wat van!

0 31-05-2011 01:52:45
Panoz
Moderator

Leuke column Mike :lol:. Nico Rosberg aka Britney spant wat mij betreft de kroon :lol: :lol: :lol:

0 31-05-2011 06:43:42
bengelke
Gold Member

ik ben echt benieuwd wa jerommeke volgend sezoen gaat doen, nu hij zeker dervan is dat petrov terugkeert ;-). Gaat em mark webber vervangen, en dan vettel naar de achtermoot verdringe?

Gaat em barrichello vervangen, en williams echt naar de top brengen?

Die laatste optie zit derin, want williams zou verderwille met renaultmotoren, ma as ze dan evegoe worde as red bull, is een ander zaak.

zonder os jerommeke, kunne ze nie echt goe worde, da staat al vast

0 31-05-2011 09:01:04
Baremans
Silver Member

De La Rosa schijnt de "Barcelona Bullet" te heten.
Heikki "firefighter" Kovaleinen niet vergeten.
En een hele leuke: Ralf Schumacher -> Half Schumacher :-)

0 31-05-2011 13:22:54
renaultv10
Senior Member

mooi stukje zo met al die bijnamen

Senna = Magic senna.
mansell = lionheart

vond ik zelf ook goede namen

0 31-05-2011 18:04:50
F1critic
Senior Member

en nog een paar:

Jerome d'Ambrosio: Custard
Lewis Hamilton: Chinstrap
Luca Badoer: Look how bad you are
David Coulthard: Box head

uit de oude doos:

Jody Scheckter: Fletcher
Andrea de Cesaris: the crasheris
Graham Hill: Mister monaco
Hans Joachim Stuck: Strietzel
Eddy Irvine: the Swerve

greetz

0 02-06-2011 09:26:11
;