Menu
©

[column"> Ook verliezen is een sport

5 reacties | 2249x gelezen
24-05-2011 13:45

Schuki |

Met gemengde gevoelens keek ik afgelopen zondag naar de GP van Spanje. ‘Mijn team’ Ferrari stond er niet al te best voor, maar na de eerste bocht waren de kansen in 1 keer een stuk groter. Alonso kwam van een vierde plek naar de eerste plek en bleef daar tot aan de pitstops ook nog rijden ook. Vettel kon er niet langs, ook Hamilton en Webber lukte het niet. Totdat de rode bolide van de eigenwijze Spanjaard naar binnen moest voor nieuwe banden. Vettel reed er voorbij, evenals Hamilton, Webber en ook Button. Ik had er wel wat moeite mee en zag de koppen al voor me op www.formule1nieuws.nl. “Alonso geeft banden de schuld” of “Massa aan de kant gezet door slechte resultaten”. Maar toch, niets is minder waar. De renstal van Stefano Dominicali begint ook goed te worden in een nieuwe sport: Verliezen.
Dat niet iedereen goed om kan gaan met verliezen blijkt maar weer door de jaren heen. Zo is diezelfde Alonso vorig jaar nog door Vitaly Petrov bekritiseerd. De gebalde vuist die Alonso naar de Rus zou hebben gezwaaid zou een teken zijn van ‘een gebrek aan goede opvoeding’ en Alonso zou ‘een slechte verliezer’ zijn. De reactie van Alonso kwam nadat hij in de laatste race de wereldtitel misliep. Hij zat de hele race achter de Rus van zijn voormalig werkgever Renault klem en kon zodoende niet genoeg punten bijeen rijden. Uiteindelijk ging Sebastian Vettel met de wereldtitel aan de haal. Maar niet alleen de Formule 1 kent slechte verliezers. Zo is het in België een keer voorgekomen dat een basketbalspeler een supporter een klap verkocht na een verloren wedstrijd. Ook het voetbal kent meerdere voorbeelden van zulke verliezers. Een redelijk recent voorbeeld is de trainer van Real Madrid: José Mourinho. De beste man klaagt bij iedere verliespartij over de scheidsrechter, het veld en andere randzaken, maar nooit geeft hij zichzelf of zijn eigen team de schuld na een verliespartij. Misschien moet deze losbandige Portugees iets vaker naar de Formule 1 kijken.
Want het blijft een opvallend verschijnsel. Toen Michael Schumacher in 2006 een paar wedstrijden niet wist te winnen lag het aan de banden. In 2005 werden de Michelin banden ook al aangepast op aangeven van het Ferrari-team. En dan nu? Alonso eindigt als vijfde en wordt op een ronde gezet door de leider in het wereldkampioenschap Sebastian Vettel. In het tijdperk Schumacher zou er waarschijnlijk een verklaring de deur uitgedaan worden dat de banden absoluut vervangen zouden moeten worden en de neus van de Red Bull auto echt wel illegaal was. Tevens zou er een protest aangetekend worden tegen het illegaal verklaren van de achtervleugel en zou er een verandering in het reglement gedaan moeten worden om de Red Bulls niet teveel uit te laten lopen. Tenminste, dat is wat ik denk. Maar ik was positief verrast over de verklaring die Ferrari naar buiten bracht. Oké, er werd wel wat geklaagd over de banden maar de schuld werd niet bij Pirelli gelegd. Sterker nog, Dominicali verklaarde dat Ferrari de harde band van Pirelli nooit onder controle heeft gehad. Wel hopen ze in Valencia, Canada en het aankomende Monaco om beter mee te kunnen doen, omdat dezelfde harde compound daar niet gebruikt wordt. Het lijkt een beetje een onwaarschijnlijke verklaring van het team uit Maranello. Eigenlijk een beetje een Ferrari-onwaardige verklaring. Maar misschien slaan ze wel een nieuwe weg in. Een weg zonder tegenstanders die alles fout doen en Ferrari dat alles goed doen. Zouden ze er eindelijk in Italië achter gekomen zijn dat ze niet onverslaanbaar zijn? Of doen ze eindelijk mee in de sport die ze nooit erkend hebben? De sport die verliezen heet.

Bron: Schuki


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

lars75
Diamond Member

Leuk stuk.

Maar Ferrari zal nooit leren verliezen! Dat is niet de cultuur van de Italianen en niet wat zij gewend zijn. Hopelijk kunnen zij zich in het feit berusten dat zij tot 2016 geen titel zullen gaan behalen, zelfs niet met de verlosser uit Oviedo :-)

Dit jaar wordt het Vettel en ik zie het ook in 2012 tussen Vettel en Hamilton gaan. Wellicht dat het nieuwe motorreglement in 2013 het tij doet keren voor de rooien. Maar ik zie het niet zo snel gebeuren.

Met verlies zullen ze het altijd moeilijk hebben daar, maar ze zullen er wel makkelijker mee om kunnen gaan in 2016 :-)

0 24-05-2011 13:59:32
Mr_Hond
Gold Member

Ofte wel zonder trucjes en naaistreken wordt Ferrari 5de.
Want dat is waar het op neer komt.

Maar het is natuurlijk de wagen niks meer niks minder.
Ze kunnen wel protest maken tegen alles en iedereen maar dan zijn ze er nog niet.
Want binnen een halve race van 10 seconde naar een ronde achterstand vallen heeft niks met de vleugels van de RBR maar met hun eigen falen te maken.
Zo reëel zijn ze bij Ferrari wel.
Ze kunnen overal tegen aan schoppen maar ze komen te kort, komen ze maar 10 seconde op een race te kort dan kan je nog wat sjoemelen maar 1 ronde.
Dan kan je niemand anders de schuld geven, zeker omdat het ook Mclaren was die het zelfde deed met 2 wagens.

Het is alleen afwachten wat de tyfu..tifosie vind.

1 24-05-2011 14:06:50
MadMarkie
Diamond Member

Leuk stukje Schuki, heb er wat foto's bij gezocht en een foto van 2006 mbt de banden van Ferrari waar je over schrijft ;-).

24-05-2011 14:08:47
leo1954
Gold Member

Mooi geschreven Schuki, met plezier gelezen. Het is dat de race zo'n typisch verloop kende en natuurlijk op een ronde worden gezet, maar vijfde worden vind ik niet direct verliezen. Het viel mij overigens ook op dat Ferrari de hand in eigen boezem stak bij hun verklaring. Ik ben geen fan van Alonso, maar hier was toch duidelijk te zien dat de harde band de auto parten speelde. Maar ja, blijkbaar zijn er teams die daar beter snel op in kunnen spelen.

1 24-05-2011 15:07:53

Rookie

Mooi stuk Schuki. Wij zijn benieuwd naar je volgende! ;-)

24-05-2011 16:01:32
;