Menu
©

Column: Was vroeger alles wel beter?

13 reacties | 2290x gelezen
24-06-2009 11:26

Skrymir |

Bron: Skrymir / Formule1nieuws.nl

1 Juli 1979 GP van Frankrijk

Het onverminderde gevecht tussen Rene Arnoux en Gilles Villeneuve, een van de mooiste gevechten ooit uitgevochten in een rechtstreek duel. Een duel slecht enkele prachtige acties bij in de schaduw mogen staan. Ik denk aan een actie waarbij Ricardo Zonta, destijds coureur van BAR links een Ferrari en rechts een McLaren langszij ziet komen. Een rondelange parade tussen 2 coureurs strijdend om de 2e plaats, achter Jean Pierre Jabouille. Ronkende V12’s, wiel aan wiel.

12 Juni 2009 Gp van Silverstone.
Een heerlijk gevecht tussen Alonso, Heidfeld en Hamilton om plek 15. Een gevecht dat Heidfeld aangaat met een mankement aan de voorvleugel. De strijd is hevig, wat heet, elke ronde kruipt Alonso na Maggots Backetts en Chapel op Hangar straight richting de versnellingsbak van Heidfeld. Dit om vervolgens bij Stowe corner weer af te haken, omdat hij niet te dicht achter Heidfeld kan blijven zitten in verband met het verlies van de neerwaartse druk. Een gevecht dat F1 minnend mens tot op het puntje van de bank laat zitten. Of toch niet? Het gevecht tussen Heidfeld, Alonso en Hamilton is maar bijzaak. En niet omdat Sebastian Vettel de stint van zijn leven rijdt. Niet omdat Barrichello nu eindelijk wel eens Button verslaat. Nee, zelfs niet omdat Fisichella zichzelf naar een knappe 10e plek vecht.

FIA VS FOTA.
Nee, het draait allemaal om de machtskwestie binnen de Formule 1, de FIA tegen de FOTA. En probeer er maar eens objectief naar te kijken. Natuurlijk de fans willen meer gevechten, V12’s. Sneller, beter en duurder.
De FIA wil een budgetplafond, 40 miljoen. Dat is 13% van de huidige uitgaven per seizoen van “een Toyota” of “een Ferrari”.
Vaak heeft FIA de teams aangespoord om met ideeën te komen, ideeën om de kosten van de F1 te drukken. Hier werd geen gehoor aan gegeven, McLaren en Ferrari waren te druk kampioenschappen binnen te slepen. Midland, Spyker konden het hoofd niet boven water houden, F1India is een welkome versterking voor de F1. Dat wel, maar het 1e punt moet nog gescoord worden.
De FOTA is een organisatie van de teams, met zeker een aantal teameigenaren die nadenken eer ze iets in de media roepen. Maar ook een paar blaaskalken die maar niet dingen binnenskamers kunnen houden. Natuurlijk spreken de ideeën van de FOTA de gemiddelde F1 fan aan. Iedereen wil Grotere motoren, meer actie en goedkopere kaartjes.
Wie er het meest in zijn recht staat? De tijd zal het leren.


Vroeger……
Ach, vroeger was alles beter? Ik weet het niet. Natuurlijk herinnert iedereen zich de gevechten tussen Schumacher en Hakkinen in 1998. Het gevecht in Spa, waar Hakkinen Schumacher op magistrale wijze versloeg.
En voor de meer “ervaren” mensen onder ons het gevecht tussen Rene Arnoux en Gilles Villeneuve.
Maar herinnerd iemand zich nog de GP van Engeland in 1979, de GP dat Ickx 6e, Tambay 7e en Reutemann 8e werd?(moest het opzoeken) Ja, Williams pakte haar eerste overwinning. Maar is vroeger dan beter? Misschien lijkt vroeger beter omdat wij ons bepaalde mooie gebeurtenissen over vroeger herinneren.
Over 30 jaar zal niemand het meer hebben over het gevecht dat Alonso, Heidfeld en Hamilton uitvochten tijdens de GP van Engeland 2009 om de 15e plek. De laatste GP van Engeland op Silverstone voordat de GP 10 jaar later in 2019 weer op de kalender stond.
2019 het jaar dat Sebastian Vettel zijn 2e kampioenschap binnen hengelde voor het team van Volkswagen. Het jaar dat Sebastian Buemi tragisch de dood vond tijdens de GP van Argentinië terwijl hij het aanstormende talent Mick Schumacher probeerde te passeren.

Niemand zal meer praten over de bureaucratische oorlog die de FOTA en de FIA uitvochten in het jaar 2009. De oorlog die met een sisser zou aflopen, omdat Bernie Ecclestone ingreep en als 10-seconde lijm fungeerde tussen de FIA en de FOTA.

Remon.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

Biertje
Gold Member

Ik weet niet zo heel veel van "vroeger" maar denk dat het antwoord nee is ;-)

Waarom nee. Dit omdat men zich altijd alleen de super mooie goede momenten herinnerd. En daar zitten ook een paar jaar tussen voordat er weer iets naar boven komt. Oftwel daar zaten ook jaren tussen dat het iets minder is.

Want hoe mooi waren de afsluitingen van beide kampioenschappen de afgelopen twee jaar :-o
Neem aan dat iedereen die over tien jaar nog weet. Oftwel als er dan ook weer twee jaar "minder" gebeurd en daarna weer meer, dan blijft het denk ik hetzelfde.

Alleen wordt er vooral naar het "nu" (kleine tijdseenheid) en het hele "verleden" (grote tijdseenheid) gekeken en vergeleken. Dat is dus geen goede vergelijking...

3 24-06-2009 11:44:04
Domino
Bronze Member

Ik wacht op de tijd dat wij Max Verstappen uit kunnen roepen tot het grootste talent van Nederland en Vettel en Michy Schumacher in 2019 verslaat :D

24-06-2009 12:10:33
yyyoR
Rookie

Inderdaad Biertje, het zijn allemaal moment opnames die natuurlijk stuk voor stuk stoer zijn, maar was vroeger alles beter? Nee. Formule 1 is van nu. Technieken van nu ontwikkelingen voor de toekomst. Tenminste, niet als je het aan de FIA over laat, maar dat is een andere discussie.

FIA vs FOTA, is niet enkel een machtskwestie. Of vergeten we even het oerwoud van regels, waarvan er een hele lijst in de categorie "vraagteken" zitten. En het bevriezen van allerlei ontwikkelingen en budgetplafonds. Het is de konings klasse dat geen koningsklasse meer is, als het zo door gaat.

Als het aan mij ligt gaat de FOTA zijn gang. De sport kan wel een opkikker gebruiken.

24-06-2009 12:22:26
Insure
Silver Member

@ Biertje

Eerlijk is eerlijk. Maar dit is een geweldige reactie. Heb je vaak bekritiseerd maar hier heb je 500% gelijk in. Mensen halen alleen de mooie dingen naar boven en halen dat dan vooral naar boven na een saaie race. Een hele slechte vergelijking denk ik.

24-06-2009 13:57:57
;