Menu
©

Column: Onze toekomst in de autosport!

1 reactie | 2253x gelezen
03-12-2008 19:58

lars75 |

Het beloofd wat te worden de komende jaren, maar wat!? Dat is dan weer afhankelijk van vele factoren. Na drie matige seizoenen Albers, twee halve seizoenen Doornbos en een test contract voor Nicky Pastorelli en Guido van de Garde is het voorlopig voorbij met de Nederlandse inbreng op het hoogste niveau.

Bron: www.formule1nieuws.nl

Nadat Albers met veel bombarie zijn entree in de formule1 maakte en omdat hij wel even Jos Verstappen uit de boeken zou gaan rijden. Het enige dat hij na zijn carrière meenam naar de DTM is de tankslang van een Spijker F1. Omdat er zeven teams hem in het hart gesloten hadden, mocht hij bij gratie van hun enkele punten pakken in een historisch bedroevende race op de heilige grond van Indianapolis. De heilige grond waar een andere Nederlander grootse successen vierde en de heilige melk mocht nuttigen, juist dit podium is het podium waar Albers zijn weinige punten mocht opharken. Echt iets om met veel trots en eer op terug te kijken.
Doornbos kwam snel en indrukwekkend, deed het goed in de tests en op de vrijdag bij Jordan. Hij kreeg zijn kans bij Minardi en deed niet onder voor zijn teamgenoot, mocht daarna testen voor RedBull. Door tegenvallende prestaties van een ander mocht hij zijn kans grijpen naast de ervaren Coulthard. Ook hier presteert Doornbos weer erg goed en als dank voor zijn bijdrage en prestaties mag hij verkassen naar de Champcars. Hier wordt hij Rookie off the Year en omarmd door het Amerikaanse publiek, maar wat brengt het hem? Promotie werk voor RedBull, een gedeeld stoeltje in de A1GP en als smaakmaker in de Super League Formula. Waar hij ondanks zijn goede optreden, meeste podia, geen kampioen mocht worden. En van Nicky Pastowie, daar hebben wij al tijden niets meer van vernomen. Erg jammer dat dergelijk talent uit het beeld verdwijnt.

Nee, dan onze rooskleurige toekomst! We hebben in de diverse klasses van de autosport vele beloften rond rijden. Maar wat gaan zij ons brengen?

Carlo van Dam heeft na een zeer sterk optreden in Europa zijn kansen geroken in het land van de reizende zon en met het nodige succes. Hij kwam, zag en overwon en mag als kampioen weer huiswaarts keren. Na een test in de GP2 met enigszins wisselend resultaat is het echter stil. Wordt het GP2 of WSR, dat is de grote vraag.

Chris van der Drift heeft na een sterk seizoen formula Masters en een goede test in de GP2, mocht hij enkele races rijden in de A1GP voor het team van Nieuw Zeeland. Een coureur die handig gebruikt maakt van zijn andere nationaliteit om zo meer sponsors te werven. Het lijkt succesvol want er zijn meerdere teams in hem geïnteresseerd. Voornaamste kandidaat voor zijn diensten is op dit moment het GP2 team van Trident.

Yelmer Buurman deed het goed in de formule3 en mocht debuteren in de GP2 voor het team Trust Arden. Nadat zijn sponsoren niet vroeg genoeg betaalden, mocht hij vertrekken. Gelukkig was er een voetbalclub die uitkomst bood en gaven hem een auto waarmee hij leuke dingen kon laten zien. De resultaten waren wisselend, maar goed genoeg om, samen met zijn sponsors, Tiago Monteiro te kietelen hem te contracteren voor een nieuw seizoen GP2.

Renger van der Zande kende een wisselvallig seizoen en moest zijn absolute meerdere erkennen in de Nederlandstalige Duitser Hülkenberg. Echter geen drama, met ome Perridon op je kar rol je zo bij Trust Arden de paddock binnen. Geen problemen voor deze jonge talentvolle Nederlander. Volgend seizoen GP2.

Voor onze WSR kampioen, Guido van de Garde, was dit seizoen er ook één met veel hoogtepunten. Na zijn mislukte jaar als testrijder besloot hij een stap terug te doen naar de WSR, niet zonder resultaat. Door velen vergruisd en er werd hem een gebrek aan talent verweten. Na een zeer sterk seizoen, heeft hij deze kritiek kunnen weerleggen. Nu is hij in de race voor een stoeltje bij één van de topteams bij de GP2, met hulp van zijn suikeroompje wel te verstaan. Opnieuw de weg naar de F1, de tijd dringt en resultaten tellen.

Onze Chinese Nederlander of Nederlandse Chinees daar en tegen heeft een enorme uitdaging. In moeilijke omstandigheden bewijst hij zijn talent en kunnen, maar even vaak zit het hem enorm tegen. Zijn nationaliteit kan in zijn voordeel werken, maar de topteams hebben meer kapers op de kust voor de gewilde stoeltjes. Komend seizoen wordt het seizoen voor erop of eronder. Maar voor zover bekend is er nog geen concrete aanbieding van een topteam en kan hij momenteel alleen zijn kunsten laten zien in de A1GP. Of hij ooit de F1 gaat halen ondanks zijn nationaliteit, dat valt nog te bezien. De Chinese markt heeft de toekomst voor alle teams en sponsoren, ook voor Ecclestone is dit erg interessant. De sleutel tot deze markt hebben zij echter nog niet ontdekt of ze wensen de deur nog niet van het slot te halen.
Mijn gevoel zegt dat Ho Pin Tung op dit moment alleen de weg aan het vrijmaken is voor de Chinese talenten na hem.

Zou onze toekomst dan toch afhangen van Henkie Waldschmidt of erger nog van de volgende generatie Verstappen? Moeten wij echt nog tien jaar wachten alvorens er eindelijk weer eens die grote Nederlandse belofte opstaat die ons op het puntje van de stoel zet, die eveneens de naam van zijn illustere vader draagt? Is het hij die ons racehart sneller moet laten kloppen? Of krijgen wij tussentijds toch nog enkele veel belovende tussendoortjes met potentieel?

Laten wij hopen dat er zes Nederlanders deel gaan nemen aan de GP2 en dat 1 of 2 van hen toch de stap kunnen maken naar een team met potentieel en kansen in de F1 en dat de rest een goed onderdak vind in de top van de autosport. Want F1 is erg mooi, maar een Nederlander in de gelederen is toch wel erg aangenaam.


❮ Vorig bericht | Volgend bericht ❯

Reacties

phranq
Silver Member

Mooi stuk, en ja het is Max Verstappen die ons eindelijk weer op het puntje van onze stoel gaat zetten, net als zijn vader, met dit verschil dat Max wel wereldkampioen gaat worden in de F1 ......

0 04-12-2008 10:04:00
;